Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SMS Yoluyla toplanan yardımların KDV ve ÖTV karşısındaki durumu PDF Yazdır e-Posta
13 Nisan 2010

Image

SMS yoluyla abonelerden tahsil edip, destek kampanyası kapsamında aktaralınan bağış tutarları, esas itibariyle katma değer vergisi ve özel iletişim vergisinin konusuna giren bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak alınmamaktadır.

Bu nedenle, düzenlenecek faturalarda bu tutarlar ayrıca gösterilmek kaydıyla katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi matrahına dahil edilmeyecektir. Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’nın 25.10.2007 tarihli özelgesi aşağıdaki gibidir.

“Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası” kapsamında SMS yoluyla toplanan bağış tutarlarının KDV ve ÖTV’ye tabi olmadığı.

Dilekçenizde, “Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası” adı altında başlatılan kampanya kapsamında SMS yoluyla yardım toplandığı ve şirketiniz tarafından abonelerinizce yapılacak bağışlara aracılık yapıldığı belirtilerek bu işlemin katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi karşısındaki durumuna ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun;


1/1. maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu,
20. maddesinde ise verginin matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin de malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılandan bu işlem karşılığı alınan veya borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen değerler toplamını ifade ettiği,

24/c maddesinde vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzeri adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin katma değer vergisi matrahına dahil olacağı,
hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesinde, her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kart satışları dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin % 25 oranında özel iletişim vergisine tabi olduğu, bu verginin matrahının, katma değer vergisinin matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği, bu maddede hüküm bulunmayan hallerde 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre,
1. Şirketinizin abonelerden tahsil edip, “Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası” kapsamında aktaracağı bağış tutarları, esas itibariyle katma değer vergisi ve özel iletişim vergisinin konusuna giren bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak alınmamaktadır. Bu nedenle, şirketinizin düzenleyeceği faturalarda bu tutarlar ayrıca gösterilmek kaydıyla katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi matrahına dahil edilmeyecektir.

2. Kampanya kapsamında gönderilen SMS mesajları için şirketinizin haberleşme ücreti olarak alacağı tutarlar üzerinden katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi hesaplanacaktır.

3. Ön ödemeli hazır kartlarla yapılan bağışa isabet eden katma değer vergisi ve özel iletişim vergisinin iç yüzde yoluyla hesaplanarak şirketiniz tarafından indirim konusu yapılması mümkündür. (Maliye Bakanlığı’nın 25.10.2007 tarih ve B.07.1.GİB.0.01.56/5615-39/094836 sayılı Özelgesi )

Nexia