Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Piyasaların gözü, Merkez Bankası'nın faiz kararında (14.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2007
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bu yılın 11'inci toplantısını bugün yapacak. Piyasalar, kısa vadeli faiz oranlarında 0,25-0,50 puan arasında indirim yapacağı beklentisi içinde. Ağırlıklı görüş yarım puanlık indirim.

Halen gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75, borç verme faiz oranı da yüzde 21,50 olarak uygulanıyor. Saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacak toplantının sonucuna ilişkin açıklama saat 19.00'a kadar basın duyurusu ile bildirilecek.

Bu arada Japonya Merkez Bankası, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi. Banka, iki günlük toplantının ardından, faiz oranlarını yüzde 0,5 oranında sürdürmeye karar verdi. Dünya borsaları beş haftanın en düşük seviyelerine geriledikten sonra düşüşlerini frenledi ve para birimleri hafif toparlandı. ABD borsası vadeli işlemlerdeki toparlanmayla lira hafif yükseldi. Bankalararası piyasada dolar, 1,2055 YTL'den kapandı. Valörlü işlemlerde yeniden 1,2 YTL'nin altına indi. Borsa ise yüzde 1,17 primle 54 bin 719 puana yükseldi. ABD bankalarının yüksek riskli mortgage piyasası yüzünden açıkladıkları kayıpların, kredi krizinin ekonominin geneline yayılabileceği kaygılarını tetiklemesiyle risk iştahı geçen hafta geriledi. Aynı zamanda piyasalar bir dizi olumsuz enflasyon rakamı gördü. Bunlardan sonuncusu, beklentilerin üzerinde gelen İngiltere enflasyon verisiydi. Japon Yeni'ni dolar karşısında 18 ayın zirvesine çıkaran ve ABD Hazine tahvillerini iki yılın en düşük seviyesine çeken güvenli liman varlıklarına yönelik ilgi dün hafif azaldı; ancak genel hava temkinli kalırken borsalar da gerilemeyi sürdürdü. State Street Global Advisors'dan EM stratejisti Carlin Doyle, "Bazı şeyler biraz düzeliyor ve satışlarda hafif bir duraklama var gibi ancak borsalar hâlâ olumsuz bir havada olduğu için gelişmekte olan ülke varlıklarında büyük bir rahatlama olacağından emin değilim." dedi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) bir ince ayar işlemi ile Euro bölgesi para piyasalarından dün 27,75 milyar Euro çekti ve 37 milyar Euro hedefinin altında kaldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=613150