1- Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 19.2.2009 tarih ve 5122 sayılı özelgesi:
"Bir masrafın genel gider olarak yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, yapılan masraf ve iş arasında illiyet olması ve harcamanın yapılan işin önemi ölçüsünde olması gerekir. Dernek üyeliği tamamen şirket tüzelkişiliğinin kendi iradesi sonucu olup, faaliyetin iadesi ve gelirin idamesi için zorunlu bir harcama niteliğinde değildir. Bu sebeple, dernek faaliyetlerinin devamlılığı için derneğe ödenen aidat ve diğer giderlerin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir."
2. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 18.5.2009 tarih ve 16827 sayılı özelgesi:
"KVK'nın 5/1-e maddesinde, kurumların en az iki tam yıl süreyle aktifinde yer alan taşınmazların ve iştirak hisselerinin ve aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetlerin, intifa senetlerinin ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançlarının %75'lik kısmı maddede düzenlenen diğer şartlara riayet edilmiş olması şartıyla Kurumlar Vergisi'nden istisna edilmiştir. Mukteza talebinde iştirak hisseleri satılırken alıcı ile imzalanan sözleşme ile alıcının satın aldığı şirketler topluluğundaki payların tamamını veya bir kısmını (bu paylar sermaye artırımı yolu ile edinilmiş olsa dahi) 2 yıl içinde üçüncü bir kişiye satması halinde, kararlaştırılan satış bedeli haricinde … Doların ‘artırılmış satım bedeli' olarak ödenmesi öngörüldüğü ve bu durumun gerçekleşmesi sebebiyle alıcı firma tarafından taraflarına bu hükme istinaden ödeme yapıldığı belirtilmiştir. Mükellef alıcı tarafından şirketlerine ödenen ‘Artırılmış satım bedeli'nin KVK'nın 5/1-e maddesine göre Kurumlar Vergisi'nden istisna olup olmadığı sorulmuştur. Yapılan bu ödemenin sözleşmenin şartlarının yerine getirilmemesi sonucu cezai şart mahiyetinde ödenecek bir bedel olduğu açık olup, KVK'nın 5/1-e maddesinde belirtilen iştirak kazançları istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir."
3. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 14.8.2009 tarih ve 6919 sayılı özelgesi:
"Kurumlar Vergisi beyannamesinde, her yıla ilişkin tutarlara ayrı ayı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından indirilebilir. Bir hesap dönemi içinde oluşan zararın, müteakip 5 hesap döneminde oluşacak kârdan mahsup edilmemesi halinde mahsup imkânı ortadan kalkmaktadır. Özelge talebi kapsamında yapılan yazışmalarda, mükellefin 2008 yılı KV beyannamesini süresi içinde verdiği, verilen beyannamede geçmiş yıl zararlarının kârdan mahsup edilmediği, ancak mükellefin ../5/2009 tarihinde verdiği düzeltme beyannamesiyle ‘evvelce süresinde verilen beyanda geçmiş yıl zararlarının düşülmemiş olması nedeniyle hatanın tashihi amacı için' gerekçesiyle geçmiş yıl zararlarının mahsubunun beyanına dahil edildiği, ayrıca geçmiş yıl zararlarının kanuni süresinde verilen 2008 yılı geçici vergi beyannamelerinde de mahsup edildiği anlaşılmış olup, ayrıca 2006 ve 2007 yıllarına ait KV beyannamelerinde, geçmiş yıl zararlarının ilgili hesap döneminde matrahından indirildiği görülmüştür. Bu itibarla şirketin 2008 yılına ilişkin KV beyannamesinde sehven beyan edilmeyen ve indirim konusu yapılmayan geçmiş yıl zararının bağlı bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne verilen düzeltme beyannamesi ile beyan edilerek indirim konusu yapılması mümkün olup, müdürlükçe yapılan işlem başkanlıkça da uygun bulunmuştur."
4. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 29.8.2009 tarih ve 3102 sayılı özelgesi:
"GVK'nın ücrete ilişkin genel düzenleme ve istisna hükümleri yine GVK'nın indirilebilecek giderlere ilişkin 40. maddesi ve kurum kazancına ilişkin KVK'nın 6. maddesi düzenlemeleri uyarınca, öğrencilerin Türkiye'de veya yurtdışında şirket hesabına eğitim görmesi, ödemenin bizzat öğrenciye yapılması, şirket ve öğrenci arasında işçi-işveren ilişkisinin olmaması halinde söz konusu öğrencilere verilecek olan burslar Gelir Vergisi'nden istisna olacaktır. Yine şirket tarafından verilen bursların işle ilgili olması, burs verilen kişilerin okul bittikten sonra işletmede hizmet yükümlülüklerini yerine getireceklerine dair bir sözleşmenin düzenlenmiş olması, bursun işin önemi ve genişliği ile orantılı olması, burs verilecek öğrencilerin Türkiye'nin her tarafında eğitim gören öğrencilerin katıldığı bir yarışma sınavı sonunda sınavı kazanan kişilerden olması halinde, burs giderleri kurum kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirim konusu yapılabilir. Bu durumda, şirketin lise ve üniversite öğrencilerine herhangi bir hizmet vaadine bağlı olmaksızın karşılıksız verdiği burslara ait giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında indirilebilecek giderler arasında sayılmadığından bu ödemelerin Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmesi mümkün değildir."
Referans |