Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Temizlik İşlerinde KDV Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2010

SORU: Bir anonim şirketin çok katlı işyerinde, kendi ekipmanımızla (temizlemeye yönelik kullanılacak makine ve maddeler tarafımızdan sağlanmaktadır) yapacağımız temizlik işi sonucunda tarafımıza ödenen hizmet bedelleri üzerinden hesaplanacak Katma Değer Vergisi tevkifatı konusu mudur? Bu konuda bize kesilen fatura üzerinde gözüken KDV'nin bir bölümünü biz mi yatıracağız?

YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 9'uncu maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilmektedir.

Bu bağlamda da Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 91.95.99.104.107 seri numaralı Katma Değer Vergisi genel tebliğleri ile tevkifat yapmakla yükümlü tutulan kurum ve kuruluşlar ile tevkifat yapılacak işlemler ve tevkifat oranları açıklanmıştır.

91 seri numaralı genel tebliği ile de tevkifat kapsamına "Temizlik, Çevre ve Bakım Hizmetleri" alınmıştır. Bu bağlamda da temizlik hizmetleri sektörünün yaygın olarak sunduğu hizmetlerin; bina temizliği, sağlık kuruluşlarının hijyenik temizliği ve hastane artıklarının imhası, çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası, park ve bahçeler ile mezarlık alanlarının temizliği ve bakımı, haşere mücadelesi, demir yolu ve kara nakil vasıtalarının temizliği ve benzeri işlerden oluştuğu açıklanmıştır.

95 seri numaralı genel tebliği ile de temizlik hizmetlerinde katma değer tevkifat oranı 2/3 olarak belirlenmiştir.

Buna göre 91 sayılı genel tebliğde tevkifat yapmakla görevlendirilen kuruluşlar arasında bulunanlar, makine, ekipman, malzeme ve işçi dahil verilen temizlik hizmetleri aynı tebliğ uyarınca tevkifata tabi olup, hizmet bedeli üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi'nin 2/3'ü oranında tevkifat yapmakla yükümlü bulunmaktadırlar.

Tevkif suretiyle nezdinizde alıkonan Katma Değer Vergisi kurumunuz tarafından 2 numaralı Katma Değer Vergisi beyannamesi beyan edilerek ödenecektir. (V. Seviğ)


Referans