Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışına ödenen kredi garanti komisyonlarının Kurumlar Vergisi ve KDV açısından değerlendirilmesi. PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2010

Image

Bir mükellef tarafından yapılan başvuruya istinaden Gelir İdaresi Başkanlığı’nca verilen muktezada,

Yurtdışında mukim bir grup şirketinin garantörlüğü ile yine yurtdışında bulunan bir bankadan, ticari faaliyet kapsamındaki finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan kredi ile ilgili olarak garantör firmaya ödenen komisyonların, kurumlar vergisi ve KDV açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında açıklamalar yapılmıştır. 24.03.2010 tarih ve B.07.1.GİB.0.01.54/5401-3235/24527 sayılı söz konusu muktezada aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

1. Kurumlar Vergisi Kanunu açısından değerlendirme

a. Transfer fiyatlandırması açısından

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” başlıklı 13. maddesinin 1. fıkrasında, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımından bahsedilebilmesi için ilişkili kişilerle gerçekleştirilen bir mal veya hizmet alım satımının bulunması ve bu işlemde uygulanan fiyat veya bedelin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilmiş olması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen muktezada, yukarıdaki işlemde, kredi kullanımı için yurtdışındaki grup firması tarafından verilen kefalet hizmeti karşılığında ödenecek olan garanti komisyonunun emsallere uygun olması gerektiği belirtilmiştir.

b. Örtülü sermaye açısından

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Örtülü Sermaye” başlıklı 12. maddesinin 6. fıkrasında kurumların ortaklarının veya ortakla ilişkili kişilerin sağladığı gayrinakdi teminatlar karşılığında üçüncü kişilerden yapılan borçlanmaların örtülü sermaye sayılmayacağı hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen muktezada, kurumların ortaklarının veya ortaklarla ilişkili kişilerin kuruma sağladıkları gayrinakdi teminatlar karşılığında üçüncü kişilerden yapılan borçlanmaların örtülü sermaye hesaplamasında dikkate alınmayacağı, nakdi teminat karşılığında sağlanan kredilerin ise örtülü sermaye hesaplamasında dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.

c. Kurumlar vergisi stopajı açısından

3 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yabancı bankalardan ya da bulunduğu ülkede mutad olarak kredi vermeye yetkilendirilmiş olup sadece ilişkili bulunduğu kurumlara değil tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi veren kurumlardan alınan her türlü krediler için ödenecek faizler üzerinden KVK 30. madde kapsamında hesaplanacak olan stopajın oranı % 0 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda ayrıca bankaların ikincil sermaye benzeri kredileri ile bankalar ve diğer kurumların yurtdışında menkul kıymetleştirme yöntemiyle temin ettikleri kredileri üzerinden ödenecek faizler ile mal tedarikinden kaynaklanan vade farkları üzerinden hesaplanması gereken stopajların oranları da belirlenmiştir. BKK’nda bunlar dışındaki alacak faizleri üzerinden KVK 30. madde kapsamında hesaplanacak olan stopajın oranı ise % 10 olarak tespit edilmiştir. Söz konusu Karar ile ilgili açıklamalarımız 3 Şubat 2009 tarih ve 013 numaralı sirkülerimizde yer almaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen muktezada, yurtdışında mukim grup şirketin garantörlüğü ile yurtdışındaki yabancı bankadan kullanılan kredi nedeniyle ilgili bankaya yapılacak faiz ödemelerinden % 0 oranında, yurtdışında mukim grup şirketin kefaletinde kredi kullanılması karşılığı ödenen garanti komisyonu üzerinden ise % 10 oranında stopaj yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

d. Gider kaydı


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen söz konusu muktezada, yurtdışında mukim grup firmasının garantörlüğünde kullanılan kredi için ödenen faiz giderleri ile yurtdışı grup firmasına ödenecek emsallere uygun olarak belirlenmiş garanti komisyonunun finansman gideri olarak kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir.

2. Katma Değer Vergisi Kanunu açısından değerlendirme

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu hükmü yer almaktadır. Kanunun 6. maddesinde ise işlemlerin Türkiye’de yapılması ifadesinden ne anlaşılması gerektiği açıklanmıştır. Buna göre işlemlerin Türkiye’de yapılması, malların teslim anında Türkiye’de bulunması, hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de faydalanılması anlamına gelmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen muktezada, yurtdışındaki bankadan temin edilen krediye yurtdışındaki bir firma tarafından garantörlük hizmeti verilmesinin KDV’ye tabi tutulmayacağı belirtilmiştir.E&Y Türkiye