Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ba-Bs Formlarının Düzeltilmesinde kesilen "Özel Usulsüzlük Cezasının" Yargı Süreci PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2010

Image

Bilindiği üzere, süresi içinde verilen Ba –Bs formlarının verilme süresinden sonra 10 gün içinde düzeltme yapılması halinde özel usulsüzlük cezası kesilmemektedir.

10 günü takip eden 15 gün içinde düzeltme yapılır ise özel usulsüzlük cezası 1/2 oranında yani 500.-TL olarak, daha sonraki tarihlerde düzeltme yapılır ise ceza 1.000.-TL olarak kesilmektedir.

Konuya ilişkin olarak ceza kesilmemesi için Oda ve Türmob olarak büyük çaba sarf ettik. TBMM’de görüşülen bazı kanunlarda değişiklik yapan kanunların görüşülmesi aşamasında VUK Mük. 355.Maddenin değiştirilerek, Bildirimlerin (Ba-Bs) düzeltilmesinde ceza kesilmemesini sağlayacak kanun teklifini verdirdik. Ancak teklifimiz kabul edilmedi.

2005 yılında itibaren kesilen özel usulsüzlük cezaları için, Vergi Mahkemelerine verilecek dilekçe örneğini siz değerli üyelerin kullanıma sunduk. Açılan davaların büyük bir bölümü Mükelleflerin lehine sonuçlanır iken, bazıları ise Vergi Dairesi lehine sonuçlanmıştır.

213 sayılı VUK Mükerrer madde 355 için İstanbul 2 Nolu Vergi Mahkemesinde açılan bir dava sonucunda maddenin uygulanmasının Anayasaya aykırılığı iddia edilmiş, Vergi Mahkemesi iddiayı ciddi bularak olayı Anayasa mahkemesine taşımıştır.

Anayasa Mahkemesi dava dosyasını esastan kabul ederek “…Davanın Esasının İncelenmesine, 213 sayılı Yasa’nın mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasına ilişkin esas incelemenin, aynı Yasa’nın mükerrer 257. maddesi yönünden yapılmasına..” şeklinde gündemine almıştır.

Ayrıca; Erzurum Vergi Mahkemesinin verdiği olumsuz kararı temyiz eden mükellef hakkında Danıştay 9. Dairesi Esas: 2009/6812 sayı ve 21/10/2009 Tarihli kararında; yürütmenin durdurulması ve Anayasa Mahkemesinin kararının beklenilmesini kararlaştırmıştır.

Söz Konusu karar sonuç bölümü aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

“…..Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
İstanbul 2. Vergi Mahkemesince, dava konusu özel usulsüzlük cezasının dayanağı olan ve T.C. Anayasası hükümlerine aykırı görülen 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulması sonucu E No:2009/21 sayılı dosyanın açıldığı anlaşıldığından, uyuşmazlık konusu miktar kadar kanunen geçerli teminat karşılığında yürütmenin temyiz istemi sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına ve yürütmenin durdurulması harcı peşin alındığından yeniden alınmasına gerek olmadığına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanunla değişik 52. maddesinin birinci fıkrasına 4001 sayılı Kanunun 22. maddesi ile eklenen cümle uyarınca 21.10.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi…

ismmo