Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından alınan bilgisayar programları karşılığı yapılacak ödemeler PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2010

Konuya ilişkin İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelgenin özeti aşağıdaki gibidir.

‘Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde dar mükellefiyete tabi kurumların serbest meslek kazançları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslarda dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında da ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret ünvanı, marka ve benzeri gayrımaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişilerce %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Maddenin sekizinci fıkrası ile Bakanlar kuruluna bu maddede belirtilen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibarıyle ayrı ayrı belirleme, sıfıra kadar indirme ve belirtilen oranın iki katına kadar artırma konusunda yetki verilmiştir.

Bu yetkiye istinaden yayınlanan 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinti oranı petrol arama faaliyeti dolayısıyla sağlanacak serbest meslek kazançlarından %5, diğer serbest meslek kazançlarından %20, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, işletme, ticaret ünvanı, marka ve benzeri gayrımaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden de %20 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde;

“30.4. Vergi kesintisine tabi kazanç ve iratlar
Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinde dar mükelleflerin elde ettikleri kazanç ve iratlardan vergi kesintisine tabi tutulacak olanlar tek tek sayılmıştır. Buna göre, dar mükellef kurumların elde edecekleri aşağıdaki kazanç ve iratlar, anılan maddeye göre vergi kesintisine tabi olacaktır.

-Ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satış, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller,

"30.4.5. Gayrimaddi hakların satış, devir ve temliki
Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın dar mükellef kurumların telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi haklarının satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedellerin, nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından vergi kesintisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Söz konusu bedeller üzerinden, 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 1/1/2007 tarihinden itibaren %20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.” açıklamaları yer almaktadır.

Bu itibarla grup şirketleri içinde kullanılmak üzere hazırlatılan ve Şirketiniz tarafından yurt dışında mukim grup firmasından temin ve ithal edilerek maddi olmayan duran varlıklar hesabında muhasebeleştirilen programlar için yapacağınız ödemeler üzerinden gayrı maddi hak bedeli olarak %20 oranında tevkifat yapmanız gerekmektedir.

Öte yandan şirketiniz tarafından yurt dışında mukim grup firmasına yapılan sözkonusu ödemelerin ticari teamüllere uygun ve emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel üzerinden yapılması halinde bu işlemin Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesindeki “transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” hükümleri kapsamında değerlendirilmesi gerekeceği gibi durumun ispat külfetinin Vergi Usul Kanununun 3. maddesi uyarınca tarafınıza ait olacağı hususu ise tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının B.07.1.GİB.4.34.l6.01/KVK-30 sayılı özelgesi)

Nexia