Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK'dan işyerlerine 'emek sömürüsü' denetimi PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2010

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son bir haftadır işverenlerin düşük ücretlerle işçi çalıştırdığı yönündeki suçlamalarının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti. SGK denetimlerle ilgili yönetmeliği değiştirdi.

Kamu idarelerinin tüm denetim elemanları kendi yaptıkları denetimler sırasında çalışanların sigortalı olup olmadığını da inceliyordu. Yani bir Maliye elemanı, kendi alanı hakkında denetim yaparken aynı zamanda çalışanların sigortalı olup olmadığını da kontrol ediyordu. Ancak geçen cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, artık tüm kamunun denetim elemanları sadece çalışanların sigortalı olup olmadığına bakmayacak, aynı zamanda sigortalı sayılanların prime esas kazançları ve sigortalı gün sayılarını da denetleyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2008 yılında yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle kayıtdışıyla mücadele için tüm kamunun denetimini yaparken, SGK açısından da denetim yapmasına olanak getirdi. SGK'nın 27 Eylül 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, tüm kamu idarelerinin denetim elemanları işyerlerinde kendi mevzuatları gereğince yaptıkları her türlü denetim ve inceleme sırasında 5510 sayılı sosyal güvenlik yasası yönünden de sigortalı tespitini yapmakla yükümlü hale getirildi.

Cumartesi günü sessiz sedasız değişti

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işverenleri, "düşük ücretle işçileri çalıştırmakla" suçlamasının ardından SGK da sessiz sedasız bu yönetmeliği değiştirdi. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle, denetim elemanlarının inceleme konuları arasına kazançlar da girdi. Buna göre, artık denetim elemanları kendi mevzuatlarınca yaptıkları denetimler sırasında "kanuna göre sigortalı sayılanların prime esas kazançlarının ve sigortalı gün sayılarının eksik bildirilmesine ilişkin tespitlerini de" yapacak ve SGK'ya bildirecek.

Başbakan ‘üzerine gidin' demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan özellikle son dönemde yaptığı açıklamalarda, maaşlar konusunda işverenleri eleştiriyor. Erdoğan son olarak, bir TV programında "Eğer sen fırsat bulup işçileri dışarı atarsan, fırsat bilip asgari ücretin altında ücret ödemeye yönelirsen... Ne yapacak, ‘İşten çıkmamak için buna razıyım' diyor. Daha da ileri gideceğim, beyefendiler kızmasın, rahatsız olmasın, Güneydoğu'da, Doğu'da 100 liraya, 200 liraya çalıştırılan çocuklar var. ‘Hayır' desinler bana... Bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımıza söyledik. ‘Gideceksiniz bunların üzerine' dedik. ‘İşyerleri kapanır efendim'... Kapanırsa kapansın" diye konuşmuştu.

DENETİMİN AĞIRLIĞI SGK VE MALİYE'DE

Kamunun denetimlerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı öne çıkıyor. 2008 yılı faaliyet raporlarına göre Maliye Bakanlığı'nın denetimler sonucu hazırladığı rapor sayısı 113 bin 73. Bu raporların 68 bin 890'u vergi denetmenleri tarafından hazırlandı. SGK'nın faaliyet raporuna göreyse, 2008 yılında 18 bin 120 işyeri denetlendi. Bu denetimler sonucunda tahakkuk ettirilen ek prim matrahı 142 milyon TL.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139026