Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde, Kurumlar Vergisi PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2010

"Bir masrafın genel gider olarak yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, yapılan masraf ve iş arasında illiyet olması ve harcamanın yapılan işin önemi ölçüsünde olması gerekir. Dernek üyeliği tamamen şirket tüzelkişiliğinin kendi iradesi sonucu olup, faaliyetin ve gelirin idamesi için zorunlu bir harcama niteliğinde değildir. Bu sebeple, dernek faaliyetlerinin devamlılığı için derneğe ödenen aidat ve diğer giderlerin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir."

"Serbest Bölgeler Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve 1 seri no'lu KVK Genel Tebliği'nin serbest bölgelerde istisna uygulamasına ilişkin 5.12.3.3. bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca, Serbest Bölgede üretim faaliyetinde bulunan şirketlerin, bölgedeki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirler gelir ve kurumlar vergisinden istisna olmakla beraber, serbest bölge faaliyeti dışında elde ettikler gelirin bu istisnadan yararlanması mümkün değildir. Bu itibarla, serbest bölgede yer alan şubenin bölgede bulunan ve şirket aktifine kayıtlı, amortismana tabi iktisadi kıymet olarak nitelendirilebilecek gayrimenkul ve çeşitli makine ve teçhizatlarını söz konusu bölgede faaliyette bunan bir firmaya satmasından elde ettiği gelir, kurumlar vergisinden istisnadır. Bu arada, istisnanın faaliyet konusu ile sınırlı olması sebebiyle, istisnadan yararlanılabilmesi için satışa konu iktisadi kıymetlerin faaliyet ruhsatında yer alan üretim faaliyetinde kullanılmak için bölgeye getirildiğinin ilgili makamlardan alınacak yazı ile tevsik edilmesi gerekir."


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...