Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MB borçlanma faizini 50 baz puan, borç verme faizini 75 baz puan indirdi/ "Enflasyonda olumlu seyir PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2007
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), borçlanma faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranını da 75 baz puan düşürerek yüzde 20,75'e indirdi. Böylece PPK, faiz makasını çeyrek puan daha daraltmış oldu. Özel kesimin yatırım ve tüketim talebinde düzelme olduğuna işaret eden PPK, enflasyonun da hedeflerle uyumlu gittiğini duyurdu.

PPK'nın bugün Durmuş Yılmaz başkanlığında Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu'nun katılımıyla yaptığı toplantıdan faizde indirim kararı çıktı. Gecelik faiz oranlarında borçlanma faiz oranını yüzde 16,75'den 16,25'e indiren Merkez Bankası PPK, borç verme faiz oranını yüzde 21,50'den 20,75'e çekti.

Toplantının ardından MB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının aşağıdaki gibi düşürülmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16,75'den 16,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 21,50'den 20,75'e,

b) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'den 12,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 24,50'den 23,75'e,

c) Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 20,50'den 19,75'e indirilmiştir.

Son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin veriler Ekim Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünümle uyumludur. Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma görülürken dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Nitekim son dönemde gıda dışı enflasyon olumlu seyrini sürdürmüştür. Kısa dönemde, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar yıllık enflasyondaki düşüşü geciktirebilecektir. Orta vadede ise enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun aşağı yönlü eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, borç alma faizlerinin 50 baz puan, borç verme faizlerinin ise 75 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Bu karardan sonra da kısa vadeli faizlerin seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiği vurgulanmalıdır. Kurul, Ekim Enflasyon Raporu'ndaki para politikası duruşunu korumuş, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları yakından izlenecektir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır."

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=334255