Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akif Akarca/Mehmet Şafak-Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasında son süre PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2007

Bilindiği üzere, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun'da Maliye Bakanlığı'na tanınan yetki uyarınca, Maliye Bakanlığı taşıtlara perakende olarak (LPG, doğalgaz ve benzerleri de dahil) akaryakıt satışı yapan (akaryakıt istasyonu işletmeciliği faaliyetinde bulunan) birinci ve ikinci sınıf tacirlerin, işletmelerindeki akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasını gerekli görmüştü.

66 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliği'nde, erişme kontrollü karayolları (otoyollar), Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol ağında Devlet Yolu olarak belirlenen yollar ve Büyükşehir Belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde faaliyet gösterenler ile 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 milyon YTL'yi aşan akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, 01/07/2005 tarihine kadar; 2004 yılı akaryakıt satışları toplamı 1 milyon YTL'nin altında kalanlar ile 2005 yılında işe başlayan akaryakıt istasyonu işletmecilerinin 01/01/2006 tarihine kadar (bahse konu tarih 67 Seri No.lu Tebliğ ile 01/07/2006 olarak yeniden belirlenmiştir). Maliye Bakanlığı'ndan onay alan ödeme kaydedici cihaz firmalarına müracaat ederek bu firmalardan pompalarına bağlanacak cihazların alımına ilişkin siparişi belgelendiren ve montaj tarihini ihtiva eden yazıları alacakları ve bu yazılarda belirtilen tarihler itibariyle kurulumlarını yaptırıp cihazlarını kullanmaya başlayacakları açıklanmıştı.

Öte yandan, 67 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliği'nin (B) bölümünde de belirtilmiş olduğu üzere 01/05/2006 tarihinden sonra işe başlayan mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 60 gün içerisinde akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmaları gerekmekte idi.

Diğer taraftan, 370 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile taşıtın plaka bilgisinin pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak kaydedilmesini sağlamak amacıyla, trafik tescil kuruluşlarına kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına "Taşıt Kimlik Birimi" takılması, akaryakıt pompalarının ve ödeme kaydedici cihazların bu birimle iletişimi sağlayacak ünitelerle teçhiz edilmesine ilişkin esaslar belirlenmişti.

Maliye Bakanlığı 04.10.2007 tarihli 9 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri ile; yükümlülükleri başladığı halde herhangi bir nedenle akaryakıt pompalarını bu güne kadar ödeme kaydedici cihazlara bağlatamamış olan mükelleflerin, en geç 31/12/2007 tarihine kadar kurulum işlemlerini tamamlayacakları gerektiğini, bu nedenle, ödeme kaydedici cihaz firmalarınca, ödeme kaydedici cihazların montajı ve mali moda alınması konularında mükelleflere 31/12/2007 tarihinden sonraki bir tarih verilmeyeceği ve anılan tarih itibariyle bütün akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanıp kullanılmaya başlanmış olması gerektiğini duyurmuştur.

Anılan sirkülerde açıklandığı üzere;

- Akaryakıt istasyonu işletmeciliği faaliyetiyle uğraşan mükelleflerden, 66 ve 67 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel tebliğlerinde belirtilen tarihler itibariyle mecburiyetleri başladığı halde akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmadığı tespit edilen mükelleflere her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun 353'üncü maddesinin 8 numaralı bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası,

- Akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlattığı halde (kısa bir deneme süresinin sonunda) cihazlarını mali hale getirtmek suretiyle kullanmadıkları tespit edilenlere ise mükellefiyet grupları dikkate alınmak ve her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunu'na bağlı "Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvelde" yer alan birinci derece usulsüzlük cezası (beş kat olarak),

kesilecektir.

Anonim ve limited şirketlerin sermayelerini yeni asgari miktarlara yükseltme süreleri

30.12.2005 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2005/2 Sayılı İç Ticaret Tebliği ile sermayeleri 50 bin Yeni Türk Lirası'ndan az olan anonim şirketler ile 5 bin Yeni Türk Lirası'ndan az olan limited şirketlerin sermayelerini yeni asgari miktarlara yükseltmeleri için daha önce tanınmış olan ve 31.12.2006 tarihinde sona erecek olan süre 2006/1 Sayılı İç Ticaret Tebliği ile 31.12.2007 tarihi mesai bitimine kadar uzatılmıştı.

Dolayısıyla, sermayeleri 50 bin Yeni Türk Lirası'ndan az olan anonim şirketler ile 5 bin Yeni Türk Lirası'ndan az olan limited şirketlerin sermayelerini yeni asgari miktarlara yükseltmek amacıyla en geç 31.12.2007 tarihi mesai bitimine kadar şirket merkezinin bulunduğu yer Ticaret Sicili Memurluğu'na müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu şekilde müracaat eden şirketlerin sermaye artırımına ilişkin tescil işlemleri 31.3.2008 tarihine kadar sonuçlandırılacaktır.

Vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesinde son durum (e-Beyanname)

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5228 sayılı kanunun 8'inci maddesiyle değişik mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı'na, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan mükellefler tarafından gönderilmesine izin verme veya bu konuda zorunluluk getirebilme yetkisi tanınmıştır. Keza, verilecek bu beyanname veya bildirimlerin yetki verilmiş gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye de yetkili kılınmıştır.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanunu'nun 5228 sayılı kanunun 3'üncü maddesiyle değiştirilen 28'inci maddesinin ikinci fıkrasında, beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi halinde, tahakkuk fişinin elektronik ortamda düzenleneceği ve mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletileceği; bu iletinin, tahakkuk fişinin mükellefe tebliği yerine geçeceği hükme bağlanmıştır.

30.09.2004 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Maliye Bakanlığı, 5228 sayılı kanunla yapılan değişiklikler çerçevesinde kanunen kendisine tanınan, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğuna ilişkin yetkisini kullanmış ve ilk uygulama olması ve mükelleflerin uyum sürecini sorunsuz bir şekilde geçirebilmeleri amacıyla, ilk aşamada uygulamanın ihtiyari olarak başlatılmasını uygun görmüştür. Daha sonra, 03.03.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 346 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesini zorunlu hale getirilmiştir. 351, 357, 367 ve son olarak da 18.10.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 376 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliğleri ile bu zorunlulukların kapsamı genişletilmiştir.

Yapılan düzenlemelere göre;

1-Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerine hiçbir hadle sınırlı olmaksızın yıllık gelir vergisi beyannamesini ve geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

Dolayısıyla, ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri;

-2007 yılına ilişkin olup, 25 Mart 2008 tarihine kadar verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesini,

-2008 yılının birinci geçici vergi dönemine ilişkin olup, 14 Mayıs 2008 tarihine kadar verilecek olan geçici vergi beyannamesini

elektronik ortamda göndereceklerdir. Keza, sonraki dönemlere ilişkin geçici vergi beyannameleri ve yıllık gelir vergisi beyannameleri de elektronik ortamda gönderilecektir.

Öte yandan, 31/12/2006 tarihi itibariyle aktif toplamı 50 bin Yeni Türk Lirası'nı veya 2006 hesap dönemine ait ciroları toplamı 100 bin Yeni Türk Lirası'nı aşan ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri daha önce yıllık gelir vergisi beyannamelerini ve geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda tutuldukları için, bu mükellefler 2007 yılına ilişkin geçici vergi beyannamelerini de elektronik ortamda vermeye devam edeceklerdir. Ancak, bu limitlerin altında kalan gelir vergisi mükelleflerinin 2007 yılına ilişkin geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda verme zorunlulukları yoktur.

Keza, kurumlar vergisi mükellefleri de daha önce, hiçbir hadle sınırlı olmaksızın, yıllık kurumlar vergisi beyannamelerini ve geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda tutuldukları için, 2007 ve sonraki yıllara ilişkin geçici vergi beyannamelerini elektronik ortamda vermeye devam edeceklerdir.

2- Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine hiçbir hadle sınırlı olmaksızın muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.

Bu nedenle ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri;

-Ekim-Kasım-Aralık 2007 dönemine ilişkin olup, 23 Ocak 2008 tarihine kadar verilecek olan muhtasar beyannamesini,

-Ekim 2007 dönemine ilişkin olup, 23 Kasım 2007 tarihine kadar verilecek olan muhtasar beyannamesini,

-Ekim 2007 dönemine ilişkin olup, 24 Kasım 2007 tarihine kadar verilecek olan katma değer vergisi beyannamesini,

-Katma Değer Vergisi Kanunu Genel tebliğlerine göre üçer aylık dönemler halinde beyanname vermelerine izin verilenler için Ekim-Kasım-Aralık 2007 dönemine ilişkin olup, 24 Ocak 2008 tarihine kadar verilecek olan katma değer vergisi beyannamesini

elektronik ortamda göndereceklerdir. Doğal olarak, bu dönemlerden sonraki dönemlere ilişkin muhtasar beyannameler ve katma değer vergisi beyannameleri de elektronik ortamda gönderilecektir. (İstanbul ilinde kurulmuş olan ve 01.01.2007 tarihinde faaliyete geçen Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı mükellefi olanlar 06.02.2007 tarihinden itibaren anılan Vergi Dairesi Başkanlığı'na verilmesi gereken ve elektronik ortamda verilebilen tüm vergi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda tutulmuşlardır. Keza, 373 Seri Nolu Vergi Usul Genel Tebliği ile banka ve sigorta muameleleri vergisi mükelleflerine, hiçbir hadle sınırlı olmaksızın Haziran 2007 döneminden itibaren banka muameleleri vergisi/sigorta muameleleri vergisi) beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir.)

Bağlı oldukları vergi dairesi tam otomasyonlu olmayan bağlı vergi dairesi müdürlüklerinin (mal müdürlüklerinin) otomasyona geçme çalışmaları devam etmekte olduğundan, bağlı vergi dairesi müdürlüklerinin mükelleflerine 376 Seri No.lu Tebliğ ve daha önceki tebliğlerle getirilmiş olan elektronik ortamda beyanname gönderme zorunluluğu, bağlı vergi dairelerinin otomasyona geçtiğinin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) duyurulmasını izleyen otuzuncu günden itibaren başlayacaktır.

Beyannamelerini elektronik ortamda verme zorunluluğu getirilen mükellefler dışında kalan ve tam otomasyonlu vergi dairelerine bağlı bulunan diğer mükellefler de beyannamelerini, istemeleri halinde, elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı ile TÜRMOB arasında varılan mutabakat çerçevesinde, kira geliri elde eden mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini herhangi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak, serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir aracılığıyla elektronik beyanname yoluyla verebileceklerdir.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=334282&dept_id=80