Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketlerin 'güvenliği' esniyor mu? PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2010

Son yıllarda ciddi bir teknoloji ve istihdam yatırımı yapan güvenlik şirketleri, krizde talebin daralması ve ödemelerin gecikmesi nedeniyle çalışanlarını elinde tutmakta zorlanıyor.

Şirketlerin
'güvenliği' esniyor mu?

 

Krizde outsources hizmetleri en aza indirme yolunu seçen şirketler, hizmet sektöründe sıkıntı yarattı. Son yılların büyüyen alanlarından güvenlik de bunlardan biri. Güvenlik şirketleri bir yandan talep daralması bir yandan da ödemelerin ertelenmesi gibi sorunlarla baş etmeye çalışıyor.

Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Perut, ekonomik kriz döneminde, dışarıdan özel güvenlik hizmeti alan şirketlerin mevcut personel sayısını azaltması, aynı işi daha az sayıda güvenlik personeli kullanarak yapmak istemesi nedeniyle güvenlik firmalarının zor durumda kaldığını vurguluyor.

Zam yapmadan sözleşmelerin uzatılması ve fiyatta indirim talep edilmesinin de güvenlik firmalarını sıkıntıya düşürdüğünü belirten Perut, krizde kapısına kilit vuran pek çok firmanın güvenlik hizmeti sözleşmelerinin sona erdiğini ya da krizden ağır şekilde etkilenen firmaların güvenlik hizmetinden vazgeçtiklerini ifade ediyor.

İşe yerleştirilemediler

Nakit para akışıyla ayakta kalan güvenlik sektörünün yaşadığı diğer bir sorun da faturaların ödenmemesi… Bülent Perut, bu sebeple güvenlik elemanlarının maaşlarının ödenmesinde sıkıntı yaşandığını ve şirketlerin personel azaltmaya gittiğini belirtiyor. “Bazı mecralarda özel güvenlik sektöründe çalışan güvenlik elemanı sayısının 300–400 binlere ulaştığı bilgisini okuyorum’’diyen Perut’a göre bu sayı “özel güvenlik sertifikası” almış kişileri yansıtıyor. Perut, özel güvenlikçi olmak için sınava giren ve özel güvenlikçi kartını alan 336 bin kişinin de yeni istihdam yaratılamadığı için herhangi bir işe yerleştirilemediğini belirtiyor.

Ekonomik kriz dönemlerinde şirketlerin gider azaltma konusunda aldıkları en önemli tedbirlerden biri satın alınan hizmetlerde tasarrufa gitmek.

Hem ISS Türkiye hem de Proser Koruma ve Güvenlik Şirketi’nin Genel Müdürlüğünü yürüten Cengiz Arslan da, güvenlik şirketlerinin, müşterilerinin krize direnmek amacıyla küçülmeyi tercih etmeleri ve nakit akış dengelerini sağlayamamaları nedeniyle krizden olumsuz etkilendiği görüşünde. Personel azaltmayı tercih eden şirketlerin varlığı sebebiyle güvenlik firmalarının etkilendiğini söyleyen Arslan, yine de büyük şehirlerdeki gelişime bağlı olarak yeni açılan alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve sitelerin güvenlik ihtiyacı duyduğunu, sektörün de bu şekilde ayakta kaldığını vurguluyor.

“Çalışanların maaşlarını ödeyemediler”

Şu an bin 136 şirketin hizmet verdiği güvenlik sektöründe 196 bin kişi özel güvenlik olarak görev yapıyor. Son yıllarda en hızlı büyüme trendi gösteren sektörlerden olan özel güvenlikte, kriz döneminde yaşanan sıkıntıyı Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu ise şöyle açıklıyor: “ Hizmet verdiğimiz kuruluşların sıkıntıları, aynı oranda olmasa da bize bir şekilde yansıyor. Bizim gibi çalışan sayısı 7 binleri bulan kuruluşlar için nakit akışındaki en ufak gecikme, hizmette büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Hizmet bedellerimizin yüzde 90’ını personel giderleri oluşturuyor. Bunun içerisinde, maaş, sosyal güvenlik primleri ve vergiler yer alıyor. Maaş ödemelerinde bir-iki günlük gecikmeler kabul görebilir belki ama üç ay sonra vermek gibi bir şansınız olamaz.”

Elektronik güvenliği büyüyor

Güvenlik söktüre krizden olumsuz etkilenirken, elektronik güvenlik işi yapan şirketler büyümeye devam etti. Kriz döneminde küresel anlamda güvenlik problemlerinde artış yaşandığını söyleyen ev ve ofislere yönelik profesyonel güvenlik sistemleri hizmeti veren Pronet’in Genel Müdürü Metin Kastro, satış kadrolarını 2009 yılında yüzde 300 büyüttüklerini, 2010’da da satış ekipleri için 100 kişilik yeni istihdam yaratmayı planladıklarını belirtiyor.

Eylem Aktay - Sabah / İş`te İn