Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yargı Kararlarında Amortisan PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2010

Danıştay 4. Dairesi'nin E.2000/1175, K.2001/1574 sayı ve 16.4.2001 tarihli kararı;
"Yat vb. motorlu deniz taşıtlarına ait giderler ile amortismanlarının safi kurum kazancının tespitinde indirim yapılabilmesi için, taşıtların işletmeninin aktifinde kayıtlı olması, kullanımının işletmeninin faaliyet konusuyla ilgili olması zorunluluktur. İhtilaf konusu olayda şirketin, uyuşmazlık döneminde süresi dolmamış turizm yatırımı kapsamında teşvik belgesine bağlı olarak satın aldığı ve aktifine kaydettiği tartışmasızdır. Öte yandan yatırımın 1997-1998 yıllarında yapılmasının davacı dışındaki engellerden kaynakladığı açık olup, davacıya kusur atfedilmesi de söz konusu değildir. İşletmenin aktifindeki yata ait amortismanların davacı tarafından safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasında kanuna aykırılık görülmemiştir."

Danıştay 4. Dairesi'nin E.2006/5474, K.2008/2262 sayı ve 11.6.2008 tarihli kararı;

"Aktife girme, iktisadi kıymetlerin kullanıma hazır hale gelmesini, VUK'a göre maliyetleri tespit edildikten sonra, kıymetlerin ilgili hesaplara kaydedilmesini ifade eder. Kesin maliyetleri belli olmayan, amortisman tutarı kesinleşmeyen, yapımı süren ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılacak, her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamaların izlendiği "Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabındaki kıymetler için aktife kaydedilmiş olduğu kabul edilerek amortisman ayrılması mümkün değildir. Bu kıymetler için amortisman ancak, üzerinden amortisman ayrılacak tutarın nihai belirlenmesi, dolayısıyla kıymetlerin kullanıma hazır hale getirilmesiyle, her bir kıymetin bu hesaptan çıkartılarak ilgili sabit kıymet hesabına aktarılmasıyla mümkündür".

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...