Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Holding şirketlerin genel idare giderlerinin bağlı şirketlere dağıtımı PDF Yazdır e-Posta
29 Nisan 2010

Holding şirketlere ilişkin mevzuatımızda herhangi bir tanımlama yoktur. Sadece Türk Ticaret Kanunu'nun "Yedek Akçeler" başlığını taşıyan 466'ncı maddesinin 4'ncü fıkrasında"....gayesi esas itibariyle işletmelere iştirakten ibaret olan "Holding şirketleri..." ifadesine yer verilmiştir. Mevzuatımızdaki bu tanımlama eksiği literatürde çeşitli yazarlar tarafından yapılan tanımlamalar ile kapatılmaya çalışılmıştır. bu tanımlamalardan bir kısmı aşağıdaki gibidir.

"Kendisi ticari veya sınai bir faaliyette bulunmayan kontrol etmek amacıyla başka firmaların pay senetlerine sahip olan hukuken bağımsız şirket...."

"Holdingler, dağınık ve ortakları aynı olan ve faaliyet konuları farklı bulunan şirketlerin yönetim ve kontrolünü ele geçirmek amacı ile onların hisselerini satın alan yada elinde bulunduran şirketlerdir.

Bu bakımdan holding bir şirket türü değil, şirketler arasındaki bir çeşit ilişkiyi belirten kavramdır."

Holding şirketler tarafından bağlı şirketlere araştırma ve geliştirme, finansman temini, pazarlama ve dağıtım, yatırım projelerinin hazırlanması, hedeflerin tayini, planlama, örgütlendirme kararlarının uygulanması, bilgisayar hizmetleri, sevk ve idare, mali revizyon ve vergi müşavirliği, piyasa araştırmaları, halkla ilişkilerin tanzimi, personel temini ve eğitimi, muhasebe organizasyon ve kontrolü, hukuk müşavirliği konularında hizmetler verilebilmektedir.

Holding tarafından bağlı şirketlere verilen hizmetler için fatura düzenlenmesi zorunlu olup verilen hizmetin karşılığını teşkil eden bedelin, Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde yer alan emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenmesi gerekmektedir.

Holding tarafından verilen bu tür hizmetlerin bağlı şirketlerce gider yazılabilmesi için,


1.Hizmetin mutlaka verilmiş olması,

2.Kesilen faturada hizmet türünün ayrıntılı olarak belirtilmesi,

3.Tek faturada birden fazla hizmet bedelinin bir arada yer alması halinde, her hizmet bedelinin ayrı ayrı gösterilmesi,

şarttır.

Yukarıda belirtilen koşullara uygun olarak bağlı şirketler, holding tarafından kesilen fatura bedelini gider olarak kayıtlarında gösterebileceklerdir.

Nexia