Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşgücü piyasası tıkandı işsizlik alarm veriyor (16.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2007
Dün açıklanan 3. çeyrek (temmuz-ağustos-eylül) istihdam ve işsizlik rakamları 2007 ’nin 2. çeyreğinden itibaren kendini gösteren tıkanıklığı doğruluyor. Son altı aydır işsizlik oranı yatay seyrediyor.

3. çeyrekte işsizlik oranında yüzde 9,1 ’den 9,2’ye marjinal bir artış, tarım dışı işsizlik oranında da yüzde 12,0 ’den 11,9’a marjinal bir düşüş var. Oysa, 2004-06 döneminde, örneğin tarım dışı işsizlik oranı düzenli düşüş sergileyerek yüzde 14,6 ’dan yüzde 12,5’e kadar gerilemişti. 2007 henüz bitmedi, ama gidişat işsizlik oranının bu civarda kalacağını gösteriyor.

İşgücü piyasasında son aylarda ortaya çıkan tıkanıklık elbette düşen büyümeye bağlı. 2007 2. çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı yüzde 3,9 ’la sınırlı kaldığını hatırlayalım. 3. çeyrek büyümesi belli değil ama tarım dışı istihdamdaki 487 binlik artışa ve diğer öncü göstergelere bakarak büyümenin yüzde 5 civarında kalacağını söyleyebiliriz. Bu büyüme temposu hızla artmakta olan tarım dışı işgücünü istihdam etmek için yeterli değil.

Özellikle iki kategori için istihdam zorlukları açıkça kendini gösteriyor. İşgücünün önemli bir bölümünü oluşturan düşük vasıflı erkekler arasında işsizlik artıyor. Son rakamlara göre 3. çeyrekte okur yazar olmayan erkeklerle, ilkokul-orta okul düzeyinde eğitime sahip erkeklerde işsizlik oranı son bir yılda sırasıyla yüzde 8,4 ’den 10,3’e ve yüzde 8,4’den 8,7’ye çıkmış. İş bulmakta zorlanan ikinci kategori yüksek eğitimli kadınlar. Okumuş kadınlar arasında işsizlik bir yılda yüzde 15,7 ’den 18,7’ye yükselmiş. Olağanüstü bir artış. Genç işsizlik oranın son bir yılda yüzde 17,5 ’den 19,2’ye yükselmesi de açıkça gösteriyor ki, yetersiz istihdam artışlarının egemen olduğu ortamda özellikle bazı gruplara mensup gençler iş bulmakta büyük güçlükler yaşıyorlar.

Hükümet 2008 yılı başında işgücü piyasasında radikal reform sözü vermişti. Reformun gecikeceği anlaşılıyor. 2008 ’i işsizlikle mücadele yılı ilan eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti bence yanlış yılı seçti. Bir yandan iddialı enflasyon hedefi güdeceksiniz, hedefi bu kez ıskalamamak için de parayı ve bütçeyi sıkacaksınız, diğer yandan mali disiplin izin vermiyor diyerek işgücü piyasası reformunu erteleyeceksiniz, öte yandan da böyle bir dönemi işsizlikle mücadele yılı ilan edeceksiniz. Bana pek tutarlı gelmiyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=83741&ForArsiv=1