Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesini vermeden ölen kişinin Beyannamesinin kimin tarafından verileceği PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2010

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 10.11.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.02.60/6000-2542
VUK Md. 12

İvazsız bir surette iktisap etmiş olduğu gayrimenkullerle ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat eden kişinin veraset ve intikal vergisi beyannamesinin, mirası reddetmeyen kanuni mirasçılar tarafından verileceği hk.

Yazınız ve eklerinin incelenmesinden, .......................’ın adına kayıtlı gayrimenkulleri 30.06.1989 tarihinde ..............’a bağışladığı ve bağışı alan kişinin veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat ettiği belirtilerek, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin kim tarafından verileceği hususundaki Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 580. maddesinde “Mirasçı olabilmek için miras bırakanın ölüm anında mirasa ehil olarak sağ olması şarttır.” denilmektedir.

Ayrıca, aynı Kanun’un 610. maddesinde de yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçının mirası kayıtsız şartsız kazanmış olacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 12. maddesinde, ölüm halinde mükelleflerin ödevlerinin, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarca yerine getirileceği belirtilmiştir.

Belirtilen nedenlerle, ......................’ın 30.06.1989 tarihinde ivazsız bir suretle iktisap etmiş olduğu gayrimenkullerle ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermeden vefat etmesi nedeniyle adı geçenin mirasçılarının mirası reddetmediklerinin tespit edilmesi durumunda söz konusu bağış işlemi ile ilgili veraset ve intikal vergisi beyannamesinin adı geçenin kanuni mirasçıları tarafından verilmesi gerekmektedir.

Yaklaşım