Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışına öğrenim için giderlere verilen Harçsız Pasaportlarda süre uzamtımının başlayacağı tarih PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2010

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 18.11.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.02.63/6330-24/109051
HK Md. 85/b

Yurt dışında bulunan bir yüksek lisans programında öğrenim gören kişinin harçsız pasaportunun süresinin uzatılması işleminin, pasaportun süresinin bittiği tarih itibariyle yapılması gerektiği hk.

Dilekçenizin incelenmesinden, yurt dışında bulunan bir yüksek lisans programında öğrenim görmekte olduğunuz belirtilerek harçsız pasaport temdidi işlemlerinde pasaportunuzun süresinin bir yıl uzatılması için vergi dairesinden yazı talep ettiğinizi ancak süre uzatımının, bir önceki sürenin sonundan başlatılmadığını vergi dairesine başvurduğunuz tarih itibariyle sürenin uzatıldığını belirterek, süre uzatımının pasaportun süresinin bittiği tarih itibariyle yapılmasının talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği gibi, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 85. maddesinin (b) bendi ile yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklere gerek Türkiye’den çıkarken ve gerekse yabancı memleketlerde öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilecek pasaportların harçtan istisna tutulduğu hüküm altına alınmıştır.

Konuyla ilgili olarak 2008/2 Sıra No.lu Harçlar Kanunu İç Genelgesi’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, yurt dışında harçsız pasaport talebinde bulunmanız halinde T.C. Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Eğitim Müşavirliği’ne; yurt içinde harçsız pasaport talebinde bulunmanız durumunda ise illerde vergi dairesi başkanlığına, vergi dairesi başkanlığı bulunmayan yerlerde defterdarlığa; ilçelerde vergi dairesi müdürlüğüne, vergi dairesi bulunmayan yerlerde malmüdürlüğüne başvurmanız ve gerekli belgelerin tevsiki halinde harçsız pasaportunuzun süresinin uzatılması işleminin pasaportun süresinin bittiği tarih itibariyle yapılması gerekmektedir.

Yaklaşım