Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşyerinin devredilmesi halinde İşyeri Açma İzni Harcı PDF Yazdır e-Posta
03 Mayıs 2010

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 25.12.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.02.66/6610-90
BGK Md. 81

Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenleneceği, ancak kiralanan taşınmazda farklı faaliyette bulunulması halinde bu faaliyet ile ilgili olarak işyeri açma izni harcı muafiyeti uygulamasının mümkün olmayacağı hk.

Yazınız ekinde yer alan ve .......... Belediye Başkanlığı adına tayin edilen 26.11.2009 tarihli ve 2092 sayılı özelge ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalara gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 81. maddesinde, “Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılması ‘İşyeri Açma İzni Harcına’ tabidir.” hükmüne yer verilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinin (c) fıkrasıyla gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek yetkisi belediyelere verilmiş bulunmaktadır.

10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 2. maddesinde, “Bu Yönetmelik, sıhhî ve gayrisıhhî işyerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesine dair iş ve işlemleri kapsar.” denilmekte ve aynı Yönetmeliğin 13.04.2007 tarihli ve 26492 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişik 6. maddesinin birinci fıkrasında ise, “Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.” denilmektedir.

Aynı Yönetmeliğin “İşletmecinin değişmesi ve işyerinin nakli” başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrasında, ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenleneceği belirtilmektedir.

Buna göre, ........ Otelcilik A.Ş.’nin ..... ve..... Vakfından kiraladığı taşınmazda otelcilik faaliyetinde bulunması nedeniyle bu faaliyet ile ilgili olarak işyeri açma izni harcından muaf tutulması mümkün değildir.

Yaklaşım