Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumların aktifinde kayıtlı Taşınmazların Kamulaştırma suretiyle devir ve/veya tesliminde KDV istisnası PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2010

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 23.06.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.01.53/5317-2367
KDVK Md. 17/4-r

Kurumlara ait taşınmazların kamulaştırma suretiyle devir ve/veya teslimlerinin, KDVK’nın 17/4-r maddesinde yer alan istisna şartlarını taşıması halinde KDV’den müstesna olduğu, aksi takdirde kamulaştırma bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerektiği hk.

Yazınızda; …...... Üniversitesi Yönetim Kurulu’nca 17.03.2009 tarihinde alınan kararla mülkiyeti ......... Sağlık Hzm. Teks. Tur. San. Tic. A.Ş.’ye ait taşınmaz ve inşaat halindeki bina ile mülkiyeti ……. Sağlık Hzm. Ltd. Şti.’ye ait taşınmazın kamulaştırılmasına karar verildiği belirtilerek söz konusu işlemin katma değer vergisi karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği gibi, KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerin KDV’den müstesna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapanların bu amaçla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimi istisna kapsamı dışındadır.

Bu çerçevede, maddede sayılan şartların sağlanması kaydıyla yukarıda belirtilen kurumlara ait taşınmazlarının kamulaştırma suretiyle devir ve/veya teslimleri KDV’den müstesnadır.

Bu itibarla, söz konusu devir ve teslimlerin istisna kapsamına girmesi halinde ........ Sağlık Hzm. Teks. Tur. San. Tic. A.Ş. ile ...... Sağlık Hzm. Ltd. Şti. tarafından düzenlenecek faturalarda KDV hesaplanmayacak, aksi takdirde kamulaştırma bedeli üzerinden KDV hesaplanacak ve adı geçen mükelleflerce beyan edilecektir.

Yaklaşım