Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermayeye Eklenen Kârların Tasfiye Nedeniyle Dağıtılması PDF Yazdır e-Posta
05 Mayıs 2010

Tasfiye halindeki limited şirketin bilançosunda şu anda kasa ve sermaye var. Şirket, kurulduğu yıl olan 1998 yılından itibaren hiç kâr dağıtmamış ve yedek akçe de ayırmamıştır. Kârlar ve enflasyon düzeltmesi ile oluşan olumlu sermaye farkı da sermayeye ilave edilmiştir. 2010 yılı içinde bu şirketin tasfiyesini nasıl tamamlayabiliriz?

Reha ŞANVARDAR/İstanbul

Daha önceki yıllarda şirket sermayesine eklenmiş olan geçmiş yıl kârları tasfiye nedeniyle ortaklara dağıtılırken, kâr dağıtımına bağlı olarak yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekiyor.

Sermayeye eklenmiş olan pasif kalemlere ait enflasyon farkları tasfiye nedeniyle ortaklara dağıtılırken ise, işletmeden çekilen tutarların öncelikle kurumlar vergisine tabi tutulması, vergi sonrası dağıtılan kazancın da kâr dağıtımına bağlı olarak yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekiyor.

Konu ile ilgili Maliye Bankalığı’nın 01.02.2008 tarihli Özelgesi’ne Yaklaşım Dergisi’nin Haziran 2009 sayısının “Özelgeler ve İç Genelgeler” bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yaklaşım