Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gerçek Kişilerden Alınan Kooperatif Arsası PDF Yazdır e-Posta
06 Mayıs 2010

Beş-on yıl gibi uzun süre önce kurulmuş sanayi sitesi kooperatifi olarak KDV ve Kurumlar Vergisi mükellefiyiz. Gayri faal durumda beyannameleri veriyoruz. Şimdi ise çok hissedarlı bir arsa tedariki yapıp, yakında inşaata başlayacağız. Alacak olduğumuz arsa bedeli, tüm hissedarlara ayrı ayrı ödenecek. Arsa bedeli olarak her bir hissedara yapacağımız ödeme için gider pusulası mı düzenleyeceğiz? Düzenlediğimiz gider pusulasında KDV hesaplayıp sorumlu sıfatıyla mı ödeyeceğiz? Arsa sahiplerinin hiç bir vergi mükellefiyetleri yok. Ödediğimiz arsa bedelini nasıl muhasebe kayıtlarımıza alacağız?

İsmet HATIRNAZ/Rize

Arsa sahiplerinin taşınmaz alım-satımı nedeniyle gerçek usulde vergi mükellefiyetleri yoksa ya da arsa bir şirket veya ticari işletme aktifine kayıtlı değilse, arsa alımlarınızı gider pusulası ile belgelendirmeniz gerekir. Bu şekilde yapacağınız alımlar KDV ve gelir vergisi tevkifatına tabi değildir.

Arsa alımınızı ödeme şekline göre “Kasa/Banka/Verilen Çekler” ve “250 Arazi ve Arsalar” hesaplarını kullanarak muhasebeleştirebilirsiniz.

Yaklaşım