Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TESK Başkanı: Beyannamede 'muhasebeci zorunluluğu' yanlış (16.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2007
KDV beyannamelerinin 23 Kasım'a kadar verilmesi gerektiğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, beyannamede 'muhasebeci zorunluluğu' uygulamasının yanlış olduğunu söyledi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğle internet ortamında verilecek beyannamelerin kapsamının genişletildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda gerçek usulde vergilendirilen tüm esnaf ve sanatkarların beyannamelerinin internet ortamında gönderilme zorunluluğu getirildiğine işaret eden Palandöken, bundan memnuniyet duyduklarını ancak bu uygulama için teknik altyapının yeterli olmadığını savundu.

Palandöken, yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen, muhasebeci ya da mali müşaviri olmayan esnaf ve sanatkarların beyannamelerinin vergi dairelerince kabul edilmediğinden yakındı.

Vergi beyannamelerini vermek için vergi dairelerine giden esnaf ve sanatkarların sıkıntı yaşadığını belirten Palandöken, "On binlerce esnaf ve sanatkarımız bu uygulamadan mağdur olacak. Maliye bu tebliği mutlaka düzeltmeli" dedi.

Palandöken, teknik alt yapı olmadığı için kendi beyannamelerini internet üzerinden vergi dairelerine göndermelerinin mümkün olmadığını, bu işlemi mutlaka serbest muhasebeci veya mali müşavirler aracılığıyla yapmak zorunda bırakmanın ise durumu iyi olmayan, kayıtlarını kendileri tutan esnaf ve sanatkarlara yeni bir külfet getireceğini söyledi.

Palandöken, "Bir taraftan muhasebeci tutmak zorunda değilsin deniyor, diğer taraftan muhasebeci olmadan beyannameler kabul edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil" dedi.

23 Kasım'a kadar KDV beyannamelerinin verilmesi gerektiğini hatırlatan Palandöken, bu kadar kısa zaman içerisinde esnafın bir muhasebeci tutmasının mümkün olmadığını ve on binlerce esnaf ve sanatkarın bu yüzden vergi cezası ödemek durumunda kalacağını da söyledi.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=334475