Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
65'lik gümrükçülerden 'biz bunamadık' davası PDF Yazdır e-Posta
01 Mayıs 2010

65 yaş üzerindeki gümrük müşavirlerinin tümünden gerekçesiz olarak sağlık raporu istenmesi yeni bir kriz yarattı. 5 dernek Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile davalık oldu.

Gümrükçülerde "yaş krizi" sonunda yargıya taşındı. Gümrük Müsteşarlığı'nın yaklaşık 1 yıldır 65 yaş üstü gümrük müşavirlerinin imzaladığı beyannameleri hiçbir gerekçe göstermeden denetimden geçirmesinin ardından, mart ayında yayımlanan bir genelge ile müşavirler ve yardımcılarından "sağlık raporu" da istenmesi bardağı taşırdı. Türkiye'de faaliyet gösteren 5 dernek, ortak bir kararla Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın söz konusu uygulamasına karşı Danıştay'a "yürütmeyi durdurma" davası açtı.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanvekili Cemal İnce, İstanbul'da 65 yaş üstü 473 gümrük müşaviri ve yardımcısı bulunduğunu belirterek "Hiçbir avukat, mali müşavir ya da doktordan böyle bir rapor istenmezken bizim günahımız ne" diye sordu.

1 aylık süre bitiyor

Yaşı ilerleyen gümrük müşavirlerinden gerekli görülmesi halinde sağlık raporu istenmesine karşı olmadıklarını ancak bu uygulamanın istisnasız 65 yaş üstündeki her gümrük müsteşarını kapsamasına itiraz ettiklerini vurgulayan Cemal İnce, şunları söyledi: "15 Mart'ta yayımlanan 2010/11 sayılı genelgenin uygulanması için bakanlıktan en azından 2 ay süre istedik. Çünkü bir sağlık raporunu almak o kadar kolay değil. Üyelerimiz hastanelere başvurunca 20-30 gün sonrasına ancak gün alabiliyorlar. Bakanlık 1 aylık ek süre verdi. Bu süre de mayıs başında doluyor. Yüzlerce gümrük müşaviri ne yapacağını şaşırdı. Bu uygulamaya karşı dava açtık. Gümrük idaresi, kaybettiği birçok dava gibi, bunu da kaybedecek."

Zarar 1.5 milyar dolar

Gümrük müşavirliği mesleğinin çok çileli bir iş olduğunun altını çizen İnce, gümrük memurlarının zaman zaman özensiz davranmasının gümrük müşavirlerini zor durumda bıraktığını öne sürdü. Yaşadıkları en önemli sorunlardan birinin 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun kendi aleyhlerine işletilmesi olduğunu anlatan İnce, "Bu işi icra eden memurlar konuya hassas yaklaşmalı ve yanlış yapmamalı. Bazıları ürünlere ‘yüksek tarifeden vergi yazayım da devlet de kazansın' diyor ve haksız yere firmalarımızı masrafa sokuyor. Biz de bunlara dava açıyoruz" diye konuştu.

Söz konusu davaların firmalar ve gümrük müşavirleri lehine sonuçlanması nedeniyle son 3-4 yılda kamunun 1.5 milyar dolarlık zarara girdiğine işaret eden Cemal İnce, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da gümrüklerde oluşan ihtilaflardan dolayı 125 bin dosyanın mahkemelerde olduğunu söylediğini hatırlattı. İnce, 1.5 milyar dolarlık cezanın yüzde 10'unun gümrüklerdeki işleyişe harcanması halinde çok daha modern bir yapıya kavuşulmasının mümkün olduğunu kaydetti ve ekledi: "Bugün Almanya'da 80 bin gümrük memuru görev yaparken bizdeki sayı 9 bin bile değil. Bu şartlarda dünya ile rekabet etmek de mümkün olmuyor."


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139421