Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatta çift haneli artış sürüyor PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2010

Türkiye, küresel krizden çıkış konusunda peş peşe müspet sonuçlar alıyor. Dünya piyasalarındaki daralmaya rağmen nisanda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,44 arttı ve 9 milyar 436 milyon 676 bin dolara çıktı.

İlk dört aylık rakam, yüzde 23 artışla 35 milyar doları geçerken, yıllık bazda yüzde 8,59'luk düşüş gerçekleşti. (103 milyar 665 milyon dolar) Ayrıca yılbaşından bu yana ihracat yapılan 24 sektörün 21'inde artış gözlendi. Sonuçları açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üst üste 5 aydır çift haneli büyüme yakalandığına dikkat çekti. Artışın devamı için Merkez Bankası'nın, dolar kurunu 1,50 lira seviyesinde tutmasını istedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yaptığı açıklamaya göre, ihracatta ilk sırayı 1 milyar 414 milyon dolar ile otomotiv sektörü alırken, hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 202 milyon dolar ile ikinci, demir-çelik ise 1 milyar 86 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Çin'e ihracat yüzde 137 oranında artarken, yılın ilk dört ayına göre ihracat Almanya'ya yüzde 18, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 32 ve İngiltere'ye yüzde 37 artış gösterdi. Bunun yanında komşu ve çevre ülkelere yapılan ihracatta olumlu gelişmeler görülmesine rağmen, en fazla ihracat yapılan ilk 30 ülkeden 3'ünde ihracat rakamlarında gerileme oldu. Bu ülkeler Irak, Mısır ve Cezayir. Yılın ilk dört aylık rakamları incelendiğinde ihracatın ana pazarlardaki gelişmeler sayesinde hızlı bir şekilde artış gösterdiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa ülkelerinin içinde bulundukları durumun, Türkiye'nin önemini her geçen gün daha da artırdığını kaydetti. Nisanda en fazla ihracat artışı yüzde 101,28 ile madencilik sektöründe görülürken, onu sırasıyla yüzde 89,23 ile fındık ve mamulleri sektörü, yüzde 43,31 ile demir ve metaller takip etti.

Mehmet Büyükekşi, Yunanistan'ın borç krizinin dünya gündemine oturmasıyla birlikte Euro-dolar paritesinin düştüğünü, bundan dolayı ihracatın olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Euro'nun 2,10 seviyesinin altına düşmesinin AB ülkelerine olan ihracatta sıkıntılar doğuracağını ifade eden TİM Başkanı, ihracatın büyük bir kısmının Euro ile yapıldığına, bu durumun ihracatçılar için riskler taşıyabileceğine dikkat çekti. Merkez Bankası'nın piyasalardan likidite çekerek döviz kurunun düşmemesi için gösterdiği çabayı olumlu bulduklarını ifade eden Büyükekşi, bununla birlikte bankanın yıl boyunca faiz artırımı yapmamasının da iş dünyasının üretim, yatırım ve ihracatına da olumlu katkı sağlayacağının altını çizdi. Son dönemde pariteden dolayı Euro'nun 1,97 lira ve dolar kurunun 1,47 lira seviyelerine gerilemesiyle beraber ihracatçıların ciddi zarar yazmaya başladıklarını ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti: "Dolar kurunun 1,50 seviyesinin altına düşmesi sanayi ve ihracat için son derece dramatik sonuçlar doğuracaktır. Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçları kullanarak kur sepetinin rekabetçi seviyede tutunması için vereceği aktif desteği, yeniden ivme kazanan ihracatın devamı, şirketlerin sürdürülebilir kârlılıkları ve istihdamın artması için hayati görüyoruz. İhracat artışının sürmesi de kurlardaki erimenin durdurulması gerekiyor. Biz döviz kurlarının artmasını değil, sadece kurlardaki gerilemenin durmasını istiyoruz." Geçen ekim ayından bu yana ihracatın aylık bazda yükseldiğini ve son beş aydır çift haneli bir büyümenin yakalandığını vurgulayan Mehmet Büyükekşi, özellikle ihracatın Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde ciddi artış gösterdiğini söyledi.

İlk 4 ayda ihracat yapılan 24 sektörün 21'inde artış gözlendi. En fazla ihracat artışı tespit edilen sektörler madencilik, fındık ve mamulleri, kimyevi mamuller, demir ve demir dışı metaller ile otomotiv. Madencilik sektörünün ihracatı yılın ilk 4 ayında yüzde 79 artarak 1 milyar 57 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde fındık ve mamulleri ihracatı yüzde 58 artarak 411 milyon dolara, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yüzde 51 yükselerek 2,8 milyar dolara, demir ve demir dışı metallerin ihracatı da yüzde 45 artarak 1,8 milyar dolar olarak belirlendi. Sonuçları değerlendiren dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, rakamlarının ihracatta yeni pazarlara açılma stratejilerinin başarısını ortaya koyduğunu söyledi. Çağlayan, "Bu rakamlarla, 2010 yılı için hazırlanan Orta Vadeli Program'da öngörülen 107,5 milyar dolarlık hedef çok rahatlıkla aşılacak." dedi.

Zaman