Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İkinci el araçta devir sistemi sancılı başlıyor PDF Yazdır e-Posta
03 Mayıs 2010

2. el satış ve devir işlemleri artık noterde bitecek.

Ancak 2. elde kredili satışların devrinin nasıl yapacağı tam aydınlanmadı. Ayrıca 6500 trafik müşavirliğinde çalışan 70 bin kişi işsiz kalmaktan endişeli.

Trafik Kanunu'ndaki düzenlemeyle devreye giren genelgeye göre, artık 2. el araçların satış veya devir işlemleri tamamen noterlere verildi. Bugün itibariyle başlayan yeni sistemle, araçlara verilen plakalar, hurdaya ayrılana kadar kalıcı olacak. Araç satış ücretinin 20 TL'ye düştüğü yeni düzenlemeyle noterler, alıcılara 1 ay geçerli "tescile ilişkin geçici belge" verecek. İsteyen gidip trafik bürosundan yeni ruhsatını alabileceği gibi, gelmeyenlerin adresine ruhsatı, polis gönderecek. Yeni düzenlemeye göre, elektronik sistemle temin edilen satış veya devir işlemleriyle birlikte araç tescil bilgileri de Emniyet Genel Müdürlüğü'nce elektronik sistemden Maliye Bakanlığı'na iletilecek.

Türkiye çapındaki 6500 trafik müşavirinin istihdam ettiği yaklaşık 70 bin kişi ise yeni düzenleme nedeniyle işsiz kalmaktan endişeli.

Kredili satışta devir
Doğuş Oto Değerlendirme (DOD) Genel Müdürü İlhami Eksin, düzenlemenin, işlemlerin "tek elden" takip edilmesi açısından olumlu olduğunu belirtti. Eksin, "Noterler tarafından trafik şubesi, muayene ve maliye kayıtlarına ulaşılarak vergi borcu, haciz veya muayene eksiği yoksa satış işlemi gerçekleştirilerek geçici ruhsat verilecek. Düzenleme sayesinde trafikteki ruhsat işleminin gecikmesiyle ilgili sorunlar ortadan kalkıyor. Masraflar da ciddi düştü" dedi. Yeni sistemde tek belirsizliğin krediyle satılan 2. el araçlar olduğunu vurgulayan Eksin, "Krediyle satılan araçların ruhsatlarında banka veya tüketici finans firmasının ‘rehinli' ibaresi olmak durumunda. Yeni uygulamada, rehin uygulamasının nasıl yapılacağı belirtilmemiş. Halen bankalar ve tüketici finansman kuruluşları ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında e-rehin olarak bilinen bir entegrasyon çalışması yapılıyor. Ancak bu işlem, sanıyorum hemen devreye girmeyecek. Gecikme süresince kredili satışların devirleri askıda kalacak. Geçiş döneminde bu işlemin nasıl yapılacağını uygulamada göreceğiz" diye konuştu.

İzmir'de hizmet veren Bilici Trafik Müşavirliği Yöneticisi Malik Bilici ise "Bu işten ekmek yiyen yüzlerce kişi işsiz kalacak. Yeni genelgeyle bu haftadan itibaren artık biz trafik müşavirlerinin yaptığı aracılık hizmetleri oldukça azalıyor. Ancak 2'nci ellerde haciz ve rehin gibi birçok değişik durum söz konusu. Noterler tüm işleri üstlendiklerinden bu gibi konularla nasıl başa çıkacaklar merak ediyoruz" dedi. İstanbul Ümraniye'deki TEM Trafik Müşavirliği Direktörü Özden Çiçek, noterlerin yaklaşık 20 TL gibi düşük bir ücretle tüm tescil işini yapmayı istemediklerini, ancak genelgenin artık devreye girdiğini söyledi. 6500'ün üzerinde müşavir bulunduğunu, bu işletmelerin yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Çicek, "Küçük ölçekli trafik müşavirleri kapanacak. Biz, ancak şirketler ve filo sahibi firmalarla iş yapabiliriz. Bunlar da fazla değil. Yasa bu şekilde devam ederse müşavirlerin yüzde 80'i zamanla kapanır. Artık bundan sonra araçları muayeneye getirip-götürme işi yapacağız gibi görünüyor" dedi.

Anadolu'da 34 plaka

Antalya 3. Noter Başkatibi Tuncay Ulusoy da bugünden itibaren tüm işlemlerin elektronik ortamda olacağını belirterek, "Alıcıya A4 kâğıdına dökülmüş geçici ruhsat vereceğiz. İster 3 gün içinde trafiğe başvurup ruhsatı alır isterse 15 gün sonra adresine gönderilmesini bekler" dedi.

Kredili satışların nasıl yapılacağı konusunda henüz bilgileri olmadığını kaydeden Ulusoy, "Neler olacak, bu hafta deneyip göreceğiz" diye konuştu.

Yeni uygulamaya göre İstanbul'da ilk tescili yapılmış 34 plakalı bir araç, ikametgâhı Zonguldak olan birine satıldığında, plakası değişip 67 olamayacak. Bu, bürokrasiyi azaltacak ama Türkiye'de yeni tescil araçların yaklaşık yüzde 40'ının İstanbul'da olması nedeniyle 2. elde Anadolu'ya satılan binlerce araç 34 plakalı kalacak. Türkiye'de şubat itibariyle toplam 14.4 milyon araç bulunuyor. Bu araçların yaklaşık yüzde 40'ı İstanbul, yüzde 10'u Ankara, yüzde 7'si ise İzmir'de tescilli.

Bağdatlılar Otomotiv 2. El Araç Koordinatörü Celal Daldal, bazı ilginç durumlar yaşanacağını belirterek, "Örneğin Ankaralı ve İzmirli, İstanbul plakasına pek sıcak bakmaz. Aracı alır almaz plakayı değiştirirdi. Artık bu mümkün değil" dedi.

Yeni sistem nasıl işleyecek?
* Noterler, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme faizi, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunup bulunmadığını, ortak bilgi sisteminden kontrol edecek.

* Borç veya kısıtlayıcı şerh bulunmazsa, satış veya devir yapılacak. Noter, geçici ruhsat verecek. Yeni sahip, esas ruhsatı almak için en yakın trafik tescil bürosuna 15 günde başvurup elden alabilecek. 15 günde elden alınmayan tescil belgeleri, 16. günden itibaren araç sahibinin ikametgâhına postayla gönderilecek.

* Satış ve devirde 20 TL maktu ücret, tescil belgesi için 46 TL, gerekiyorsa trafik belgesi için de 62 TL alınacak. Tescil belgesi gönderiminde kaybolması ya da gecikmesi halinde vatandaşın sorumluluğu olmayacak ve ek ücret istenmeyecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139466