Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Ekim ayında yüzde 83,3'e yükseldi. (16.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2007

İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan artarak yüzde 83,3'e yükseldi.

İmalat sanayinde “üretim değeri” ağırlıklı kapasite kullanımında, Ekim'de en yüksek kullanım oranı, yüzde 93,4 kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayinde eğilimler anketi, Ekim ayı sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2006 yılı Ekim ayında yüzde 82,4 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, bu yılın aynı dönemine göre 0,9 puan, bir önceki aya göre de 0,1 puan arttı ve yüzde 83,3 olarak gerçekleşti. Geçen ay kapasite kullanım oranı yüzde 83,2 idi.

Bu yıl Ekim imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 91,1, özel sektörde ise yüzde 82 oldu.

Geçen yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 91,8, özel sektörde yüzde 80,7 olarak belirlenmişti.

FAALİYET KOLLARINA GÖRE

İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre Ekim'de kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 93,4 kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı oldu.

Kapasite kullanım oranları, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 90,2, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 89,2, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 87,5, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 86,8, ana metal sanayi yüzde 85,5 olarak belirlendi.

Ekim ayında kapasite kullanım oranları, tekstil ürünleri imalatı yüzde 82,6, giyim eşyası imalatı yüzde 84, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 82,4, metalik olmayan diğer mineral madde imalatı yüzde 82,7, elektrikli makine cihaz imalatı yüzde 83, radyo, TV haberleşme cihazları

imalatı yüzde 81,8, tıbbı optik hassas aletleri imalatı yüzde 81,7

olarak belirlendi.

TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞAMAMA NEDENİ

Bu yıl Ekim ayında iç pazarda talep yetersizliği, iş yerlerinin tam kapasite ile çalışamamasının yine en önemli nedeni olarak gösterildi.

Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 45,1 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 20,6 oranında etkili oldu.

Mali imkansızlıklar yüzde 4,7, hammadde yetersizliği, yerli mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 4,6'ar ve ithal mallarda hammadde yetersizliğinin yüzde 2,9, işçilerle ilgili meselelerin yüzde 2 oranında etkili olduğu belirlendi.

KASIM AYI BEKLENTİLERİ

İş yerlerinde Ekim ayı üretim miktarı yüzde 1,5 artarken, Kasım ayında da üretim miktarının yüzde 1,5 artacağı bekleniyor.

Kasım'da iş yerlerinde satış miktarının yüzde 2,6, satış fiyatlarının yüzde 0,1 ve hammadde fiyatlarının da yüzde 0,5 artacağı öngörüldü.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=7702942