Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bir madde değişti, 530 şirket kapanma noktasına geldi PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2010

İthalatçıların Türkiye'ye giren ürünlerinin belli bir süre depolandığı antrepolar, kapanma noktasına geldi.

Türkiye'ye gelen ithal malların yüzde 85'ini geçici depolama statüsünde saklayan antrepocuların geçen yıl 5 Ekim'de devreye giren Gümrük Yönetmeliği'nin 83/4 maddesindeki değişiklik sebebiyle bu hakları engellendi. Düzenleme sonucu haksız rekabete zorlandıklarını söyleyen Gümrüklü Antrepocular Derneği (GAD) Başkanı A.Murat Özkabaş, geçen ekime kadar tam kapasite çalışan antrepoların şu an yüzde 15-10 kapasiteyle çalıştığını açıkladı. Kanuni değişikliğin ardından başlayan süreçte ismi gizlense de 4 firmanın iflas ettiği iddia edildi. İstanbul Erenköy Gümrüğü'ne bağlı 56 antrepodan da iflas edenlerin olduğu öğrenildi. İflas eden şirket sayısının mevcut durumun sürmesi halinde giderek artacağını söyleyen Uzmanlar Lojistik'in sahibi İbrahim Gecir, "Ciğerimiz yanıyor, kalbimiz sızlıyor. Devletimiz bizlere ayrıcalıklı koruma, torpil gibi imtiyazlar versin istemiyoruz. Sadece adaletli bir rekabet ortamının oluşturulmasını ve korunmasını istiyoruz." dedi. Değişikliğin en ilginç yanı ise 1998'de devletin özel sektöre yetki vermesiyle başlayan yatırım süreci oldu. Şu ana kadar 530 firma sektöre 3 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı. Ancak şimdiyse yetkinin geri alınması sebebiyle zor günler yaşıyorlar.

Kanuni düzenlemeyle ithal malları depolama görevi Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) ve Devlet Demiryolları gibi resmi kuruluşlara verildi. Devlet kurumlarıyla devletin kuralları doğrultusunda rekabet etmek zorunda kalan antrepolar, bu duruma dayanamıyor. Türkiye'de sayıları 530'u bulan bu şirketlerde 25 bine yakın kişi çalışıyor. Zor günler yaşadıklarını söyleyen şirket yetkilileri, bir an önce değişikliğin iptal edilmesini istiyor. Geçici depolama statüsünün kaldırılmasına 'kaçakçılığın' gerekçe gösterildiğini vurgulayan Gecir, şu ana kadar antrepocular için bir tane bile kaçakçılık kaydı tutulmadığını ifade etti. Gecir, 30-35 kişiyle çalışması gerekirken, kapasite kullanım düşüklüğü sebebiyle 17 kişinin istihdam edildiğini kaydetti. "Başbakan'ım TOBB'a 'birer kişi alın' dedi, kıyamet koptu. Bugün bize geçici depolama statüsünü geri versinler, ben 10-15 kişi istihdam edeceğime dair namus sözü veriyorum." diyen Gecir, eşit şartların sağlanması halinde TASİŞ'le de rekabet etmeye hazır olduklarını aktardı.

PROBLEMİN KAYNAĞI MEMUR YETERSİZLİĞİ


İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cihangir Önger, yaşanan sıkıntının geçici depolamaları kontrol edecek yeterli sayıda memur bulunmayışından kaynaklandığını söyledi. Önger, "Muhtemel kaçakçılığı engellemek için alınan bu karar maalesef antrepocularda ciddi gelir kaybına sebep oldu." şeklinde konuştu. Antrepo sektöründe büyük sıkıntı oluşturan geçici depolama hakkındaki değişiklik üç özel antrepo şirketini kapsamadı. Atatürk Havalimanı, Ambarlı ve Halkalı gümrüklerinde üç büyük firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Uzmanlar Lojistik'in sahibi Gecir, "Geçici depolama statüsü'nde hizmet verme imkanını bulan bu 3 firmanın sektörde adalet terazisini nasıl bozduğuna bakmak lazım. Bu üç firma ile diğer sektör temsilcileri nasıl olur da rekabet edebilir? İnançla ve sabırla ayakta durmaya çalışıyoruz. Fakat daha ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=980099&title=bi...