AKRABAYA DÜŞÜK FİYATLA YAPILAN SATIŞ |
|
|
|
05 Mayıs 2010 |
SORU: İnşaat malzemesi ticareti ile uğraşıyorum. 2008 yılında ithal yolu ile getirmiş bulunduğum seramikleri yüzde 25 iskontolu olarak dayımın inşaatını üstlendiği bir site'ye peşin olarak sattım. İthalatçı aracısı olan firmada yapılan kontroller sırasında benim de defterlerim istendi. Kontroller sırasında dayıma yapılan satış üzerinde durularak, düşük fiyatla mal satışının nedeni soruldu. Mali müşavirim bu satıştan dolayı ceza gelebileceğini söylüyor.
YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 41 inci maddesinin 5 inci bendi uyarınca "Teşebbüs sahibinin, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyatlar üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel veya fiyatlar ile teşebbüs sahibince uygulanmış bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş" sayılmaktadır.
Yasal düzenleme gereği olarak "Teşebbüs sahibinin eşi, üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dâhil yansoy ve kayın hısımları ile doğrudan veya dolaylı ortağı bulunduğu şirketler bu şirketin ortakları, bu şirketlerin idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından kontrolü altında bulunan diğer şirketler ilişkili kişi" sayılmaktadır.
Türkiye'deki tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumların tamamı transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı düzenlemesinin kapsamındadır.
Dolayısıyla sizin dayınıza yapmış olduğunuz %25 oranında iskontolu satış, eğer söz konusu malın fiyatı diğer satışlarınızdan daha düşük bir fiyat olarak tespit edilmiş bulunuyorsa bu takdirde emsalinden daha düşük fiyatla normal satış fiyatınız arasındaki fark Gelir Vergisi Yasası uygulaması açısından işletmeden çekiş sayılacaktır.
Bir başka açıdan ilişkili kişiler arasındaki mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinde uygulanan fiyat veya bedelin piyasa fiyatını yansıtmaması durumunda, ilişkili kişiler arasındaki işlemlerde uygulanan bu fiyat veya bedelin emsallere uygunluk ilkesine aykırı olduğu kabul edilmektedir.
Emsallere uygun fiyat veya bedele ulaşmak için öncelikle iç emsal kullanılmakta olup, bu şekilde kullanılacak fiyat veya bedelin bulunmaması ya da güvenilir olmaması halinde dış emsal esas alınmaktadır.
Dolayısıyla teşebbüs sahibinin ilişkili olduğu kişi ile yapmış bulunduğu mal veya hizmet alım ya da satışında emsallere uygun bedel veya fiyat ile teşebbüs sahibi tarafından uygulanan bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş sayılacak ve bu farklar dönem ticari kazancına eklenerek vergilendirilecektir. (V. Seviğ)
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H... |