Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
OSB'den vergi isteyen Maliye'ye yargı vetosu PDF Yazdır e-Posta
05 Mayıs 2010

Organize sanayi bölgelerinin (OSB) elektrik ve doğalgaz satışından elde ettikleri gelirin vergilendirmesinde geri adım atan Maliye'ye üzücü bir haber de yargıdan geldi.

OSB'lerin kira gelirlerinden vergi talep eden Gelir İdaresi Başkanlığı'nı, Ankara 3. Vergi Mahkemesi haksız buldu. OSB'lerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğuna dikkat çeken mahkeme, vergi talebi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme tarafından birliğin tutanakla tespit edilen gelirleri yönünden mükellefiyet tesis edilmesine rağmen bu gelirlerden vergi talep edilmesinin yasalara aykırı olduğu vurgulandı. Ankara Sanayi Odası yetkilileri Maliye'nin işleminin hukuka aykırı olduğunun yargı kararı ile de tescil edildiğini söyledi.

Konuya ilişkin dava 15 Mart'ta Ankara 3. Vergi Mahkemesi'nde görüldü. Sincan Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından verilen savunmada OSB'lerde altyapı hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların arsa, elektrik, gaz ve buhar gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kamu kurumları ve meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamının bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında kullanılan iktisadi işletmelerin muafiyet kapsamında olduğu hatırlatıldı. Savunmada sendikalar, ticaret odaları, esnaf odaları ve bunların birlikleri ile diğer mesleki kuruluşlara ait oda ve birlikler ile siyasi partiler ile emekli ve yardım sandıklarına yapılan kira ödemelerinden Gelir Vergisi kesintisi yapılması gerektiği kaydedildi. Ankara 3. Vergi Mahkemesi'nin 25 Mart 2010 tarihinde verdiği karar ile de vergi dairesinin işlemine dair yürütmenin durdurulması kararı verildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=980622&title=os...