Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli gurbetçinin 10 bin Euro'nun altındaki maaşına vergi yok PDF Yazdır e-Posta
07 Mayıs 2010

Maliye Bakanlığı, Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olan ve yıllık 10 bin Euro'ya kadar maaş alanların gelirlerinin vergiye tabi tutulmayacağını, ancak bu tutarı aşanların maaşlarından yüzde 10 oranında vergi kesintisi yapılacağını bildirdi.

Türkiye ile Almanya arasında yıl sonunda sona erecek çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasında önemli mesafe kat edildi. Almanya katı tutumundan vazgeçerken, görüşmelerden gurbetçiye yönelik müjdeli haber çıktı. Önceki gün parafe edilen anlaşmaya göre Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olan ve yıllık toplam maaşı 10 bin Euro'nun altında maaş alanlardan vergi talep edilmeyecek. Anlaşma ile Almanya'dan emekli olan 50 bin gurbetçinin yüzde 90'ından fazlasının vergi kesintisinden kurtulduğu belirtildi. Türkiye'ye gelen Alman heyet ile yapılan görüşmelerde 10 bin Euro'yu aşan emekli maaş geliri için ise yüzde 10 vergi alınması konusunda mutabakata varıldı. Almanya'da emekli maaşları üzerinden şu an yüzde 12 oranından başlamak üzere artan oranlı vergi alınıyor.

Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında 1 Ocak 1990 tarihinde uygulanmaya başlayan Türkiye-Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın 21 Temmuz 2009 tarihinde Almanya tarafından feshedildiği hatırlatıldı. Anlaşmanın revize edilmesine yönelik bugüne kadar beş görüşmenin yapıldığı hatırlatılarak yeni anlaşmanın 5 Mayıs 2010 tarihinde parafe edildiği kaydedildi. İki ülke yetkililerinin yeni parafe edilen anlaşma çerçevesinde mutabakata vardığı diğer hususların başında inşaat sektörü geliyor. Buna göre müteahhitlik hizmetleri yönünden işyeri oluşması için gereken süre iki ülkede de eski anlaşmada olduğu gibi 6 ay olarak belirlendi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=981306&title=em...