Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı'ndan vergi kuşatması PDF Yazdır e-Posta
10 Mayıs 2010

Image

Maliye Bakanlığı’dan yeni bir atak...

Maliye Bakanlığı’nın vergi konusunda mahkemelik olduğu Organize Sanayi Bölgeleri’ne müfettişlerden sonra şimdi de hesap uzmanlarıyla vergi incelemesi başlattığı bildirildi...

Maliye Bakanlığı’yla sanayiciler arasındaki vergi anlaşmazlığında ipler giderek geriliyor. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetimlerinin arsa satış ve kira gibi gelirlerinden vergi talep eden Maliye, sanayi bölgelerindeki incelemelerin kapsamını genişletti. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, Maliye müfettişlerinin ardından hesap uzmanlarının da OSB’lerde incelemelere başladığını, OSB’lerin bütün kayıtlarının arsa satış ve devir işlemlerine ilişkin bilgilerin istendiğini söyledi. Kanunen her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduklarını savunan Yılmaz, Maliye’yi Sanayi Bakanı Nihat Ergün’e şikayet etti.

BÜROKRASİ ENGELLİYOR


Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki OSB’ler Mardin’de toplandı. Toplantının ardından Başkan Yılmaz ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir gazetecilerle sohbet etti. Özdebir, OSB’lerin vergi mükellefi olmadığına bu yönde mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı da aldıklarını belirtirken, buna rağmen Maliye’nin ikinci bir adım atarak hesap uzmanlarını bölgelere gönderip KDV mevzuatı açısından arsa satışlarına ilişkin tüm belgelerin istendiğini söyledi.

Özdebir, “Konuyu Maliye Bakanı ile de görüştük. Çözüleceğini söylediler ancak bazen Bakanın iradesi bile bürokrasiye yetmiyor. Bürokrasi öyle uygulamalar yapıyor ki sorun çözülmüyor. Bunu 5 puanlık SSK işveren payı indiriminde de gördük. 3-5 liralık borç sebebiyle firmalar indirimden yararlandırılmadı” dedi.

KELAYNAK KUŞU GİBİYİZ

Başbakan Tayyip Erdoğan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu karşı karşıya getiren istihdam konusuna değinen Özdebir, her iki tarafın da haklılık payının olduğunu kaydetti. Sanayinin istihdam deposu olmadığını ifade eden Özdebir ve Yılmaz, işsizliği çözmek amacıyla emek yoğun sektörlere yönelik farklı bir strateji izlenmesi önerisinde bulundular. Özdebir, sanayiciliğin artık kârlı olmaktan çıktığına da işaret ederken, “Sanayiciyi korumaya almak lazım. Neslimiz tükeniyor. Tıpkı kelaynak kuşları gibi korunup çoğaltılmalı” dedi.

İRAN İLE SERBEST BÖLGE HIZLANIYOR


OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz, Türkiye ile İran arasında çalışmaları devam eden Serbest OSB kurulmasına yönelik çalışmaların Ağrı, Van, Iğdır ve Hakkari arasında seçim yapılmasının ardından hızlanacağını söyledi. Yılmaz, “Uluslararası ticareti ilgilendiren bazı sorunların, teknik konuların aydınlatılması gerekiyor. Çözüm bulununca TOBB devreye girecek” dedi.

Erdoğan SÜZER

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/101864-maliye-dan-vergi-...