Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigortalı Olmak Vazgeçilmez Bir Haktır! PDF Yazdır e-Posta
10 Mayıs 2010

Image

Zaman zaman “benim sigortamı yapma, sigorta parasını maaşıma ekle” diye işverenlere çalıştırdıkları işçileri tarafından teklif edildiği belirtilir. Günümüzde bilhassa bu ekonomik kriz dönemlerinde düşük ücretlerle çalışanların bu tip istekleri normal karşılanabilir. Çünkü bir aile reisi için en önemli şey ailesinin ve bilhassa çocuklarının maddi isteklerini de karşılayabilmektir.

İşte bu açıdan bakıldığında sosyal sigorta sanki kişinin eline geçen ücrete göre ikinci derece önemli bir ihtiyaçmış gibi algılanabilir. Ancak sosyal sigorta ücret kadar önemli ve değerlidir. Ama ne yazık ki; sosyal sigortanın önemi işçinin veya ailesinin hastalanması ile işçinin yaşlılığında emekli olmak için uğraştığı zamanda tam olarak anlaşıldığı için bu durumdaki insanlar “keşke ücretim 100 lira, 200 lira düşük olsaydı da sigortam olsaydı” diye hayıflanırlar.

Kanuna göre de vazgeçilmez…

Şimdi ihtiyaçlar derecesini bir kenara koyup işin hukuki yönünü irdelersek, “benim sigortamı yapma, sigorta parasını maaşıma ekle” diye bir talep kesinlikle kabul edilemeyeceğini hemen belirtebiliriz. Çünkü sigortalı olmak zorunluluktur ve buna sözleşmelerle istisna konulamaz. Ki bu husus gerek 1.10.2008’den önce geçerli olan 506 sayılı Kanunda gerekse 1.10.2008’den sonra geçerli olan 5510 sayılı Kanunda da kesin olarak belirtilmiştir. Her iki Kanunda da;

“Sigorta hak ve yükümlülükleri 4-1/a bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya başladıkları tarihten itibaren başlar.

İşverenler, 4-1/a bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılan kişileri, (istisnalar haricinde) sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür.

Çalıştırılanlar, işe alınmalarıyla kendiliğinden sigortalı olacak, sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümlerinin, sigortalının işe alındığı tarihten itibaren başlayacak, dolayısıyla sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamayacak ve vazgeçilemeyecektir.” Şeklinde ifade edilmiştir.

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRANA AĞIR CEZA!


5510 sayılı SSGSS Kanunun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe tamamen girmesiyle birlikte idari para cezalarında değişiklikler oldu. Buna göre; sigortasız işçi çalıştıran işveren bugüne kadar görülmeyen şiddette cezalandırılacak.

1 ekim 2008’den sonra…

Bilindiği üzere, sigortasız işçi çalıştıran işverenlere çalıştırdıkları her sigortalı için asgari ücretin bir katı tutarında idari para cezası uygulanıyordu. Örneğin; on sigortasız işçi çalıştıran işveren asgari ücretin on katı tutarında para cezasına çarptırılıyordu. Peki, 1 Ekimden sonra sigortasız çalıştırmanın cezası ne oldu?

Sigortası işçi çalıştıran işveren uygulanacak İPC’ler için iki yöntem belirlenmiştir.

1- İşverenin kendini ihbarı; İşveren kendini ihbar eder mi demeyin. Ceza diğerlerine göre az olursa yapar. Eğer işveren sigortasız işçi çalıştırdığını kendisi kuruma bildirirse uygulanacak ceza tutarı eskiden olduğu gibi bir asgari ücret olacak.

2- Kurumun tespiti; İşveren kendisi değil de kurumun denetim elemanları veya başka bir şekilde tespit edilen sigortasız çalıştırma ile ilgili her bir işçi için uygulanacak ceza miktarı asgari ücretin iki katı olacak.

Örneğin, kurum kontrol memuru 05 Ocak 2010 tarihinde yaptığı denetimlerde 5 kişinin tescilsiz (sigortasız) çalıştırıldığını tespit ederse, uygulanacak ceza şu şekilde hesaplanır:

5x2=10x729.00=7.290,00 TL ceza uygulanır.

İkinci defa denemeyin…

İşverenin sigortasız işçi çalıştırdığı ikinci kez tespit edilirse yani Sigortasız çalıştırmanın tekrarı halinde ise ceza miktarı katlanıyor. Kanun hükmüne göre, tescilsiz işçi çalıştıran işverenler, bir yıl içinde tekrar tescilsiz çalıştırmaları halinde uygulanacak ceza tutarı sigortasız her bir işçi için asgari ücretin beş katı olarak uygulanacak.

Açıklamamıza yukarıdaki örneğimizle devam edersek; 02 Mart 2010 tarihinde 5 işçiyi tescilsiz çalıştırdığı tespit edilen işverene her bir işçi için asgari ücretin iki katı tutarında ceza uygulanacağını belirtmiştik. Aynı işverenin takip eden bir yıl içinde, yani 08 Mayıs 2010 tarihine kadar sigortasız çalıştırdığı tespit edilen her bir işçi için beş asgari ücret ceza alacak. Örneğin, bir yıl içinde toplam 10 kişiyi daha sigortasız çalıştırdığı belirlenirse, 10x5=50 asgari ücret ceza uygulanacaktır. Yani 50 x 729,00=36.450TL

Sonuçta…

Sonuç olarak; “benim sigortamı yapma, sigorta parasını maaşıma ekle” diye talepte bulunan işçinizin talebini kesinlikle kabul etmeyin. Kısacası hiçbir sebeple sigortasız işçi çalıştırmayın. Yakalanmanız halinde ağır yaptırımlar ile karşılaşacaksınız. Ayrıca sigortasız işçi çalıştırdığınız işçi ödeyeceğiniz bu cezaların yanında istihdam teşviki uygulamalarına göre, prim indiriminden yararlanamazsınız. Çünkü sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler bir yıl süreyle istihdam teşvikinden yararlanamayacaklardır.

http://www.aktifhaber.com/author_article_detail.php?id=7035