Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlaçta barkod sıkıntısı tekrar yaşanmayacak PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2010

Vatandaşların ilaç alamaması ve eczaneler önünde kuyruklar oluşması nedeniyle ertelenen İlaç Takip Sistemi, 16 Mayıs'ta yeniden uygulanmaya başlanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bütün hazırlıkların tamamlandığını ve daha önce ertelemeye yol açan problemlerin tekrar etmesini beklemediklerini söyledi. Düzenleme ile her ilaç kutusuna bir kimlik numarası veriliyor. Eczacılar kupür kesmekten kurtulurken devlet, ilaç giderini azaltacak. Sahte ilaçların piyasaya sürülmesinin ve gereksiz ilaç satılmasının önüne geçilecek. 1 Mart 2010 tarihinde sistem uygulamaya konulmuş, ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle 16 Mayıs'a ertelenmişti. SGK Başkanı Zararsız, 16 Mayıs'tan itibaren kare kodlu ilaç satışına geçileceğini, 1 Haziran'a kadar normal kutulu ilaçlarla kare kodlu ilaçların eczanelerden alımına izin verileceğini söyledi. Zararsız, "1 Haziran'dan itibaren hiçbir ilacın kare kodsuz satılması mümkün olmayacak." dedi.

Vatandaşların mağdur olmaması için eczanelerin gerekli barkod okuyucuları aldığını söyleyen Zararsız, sistemin ilk günlerinde yaşanacak aksaklıkların ise giderilmesi için yoğun çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Programların hazırlandığını, testlerin tamamlandığını aktaran Zararsız, "Sağlık harcamalarındaki mükerrer ilaçların satışının önlenmesi açısından bu sistem çok büyük önem taşıyor. Gereksiz ilaç kullanımının da önüne geçilmiş olacak. 16 Mayıs tarihinden itibaren meydana gelecek ilk 1-2 günlük aksaklığı vatandaşımızın bize bildirilmesini arzu ediyoruz.

3,5 milyon online işlemlerin yapıldığı sistemde birtakım sıkıntılar olabilir. Ancak tek vatandaşın dahi ilaç almadan dönmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=982553&title=il...