Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Halka açık şirketler kurumsallaşıyor, kendinden sonrakileri düşünmüyor PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2010

TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, halka arzlarda kaynağın ucuz maliyetle elde edildiğini ancak bakış değişikliğini de yanında getirmesi gerektiğini belirterek ‘Halka açık şirketlere bakın, kurumsallaşıyorlar ama kendinden sonraki şirketler ne olacak diye düşünmüyorlar' diyor.

Geçenlerde, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı ve Garanti Yatırım Menkul Kıymetler İcra Kurulu Üyesi Nevzat Öztangut'la sohbet ediyoruz...

TSPAKB, bir taraftan ‘Halka Arz Seferberliği' toplantısı için seferber olmuş diğer taraftan da ‘Dünya Aracı Kuruluşlar Birliği Genel Kurulu'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyordu. Öztangut'la böyle bir ortamda bir araya geldik.

Gündem ise ‘Anayasa Paketi' nedeniyle siyasi gerginlikle yoğun olduğundan Nevzat Öztangut'la sohbete bu konudan başladık. Öztangut, iyimser bir yaklaşım sergiliyor ve genel olarak Türkiye'nin yatırımlarının çok iyi gittiğini söylüyor.

"Türkiye, yabancılar tarafından takip edilen ilgi odağı bir ülke. Bunu 2009'un ortasından itibaren çok gördük" diyor ve yabancıların halen gelmeye devam ettiğini belirtiyor. Ardından da "Hal böyle ise genel rakamlar üzerinde bir değişiklik olmayacaksa ufak-tefek bu hıçkırıklar geçici etkiler yaratacak" şeklinde konuşuyor.

Nevzat Öztangut, iyimser yaklaşımını sürdürüyor ve halka arzlarda asıl alıcının yüzde 65-70 oranında yabancı olduğunu; yabancıların da Türk hisse senetlerine halen ilgi gösterdiğini vurgulayarak, "Dün ve öncesine, bugüne de baktığımız zaman, yabancılardan satış görmüyoruz. Kaldı ki, bazı hisselerde alım yaptıklarını görüyoruz. Demek ki, yatırımcının hisse senetlerine olan ilgisi devam ediyor" diyor.

Krizden çıktık, unutmayalım

Yeni halka arzlara da değinen Öztangut, geçen yılın halka arzlar konusunda sıkıntılı olduğunu ve 2008 yılında 3, 2009'da da 2 tane halka arz yaşandığını söylüyor. Ardından da sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu senenin başından itibaren de 2 tane halka arz oldu. Çok yakın zamanda 2 tane daha olacak. İMKB'nin listesine baktığımız zaman, ya 6 ya 8 tane bekler vaziyette. Rakam olarak iyi bir yıl bizi bekliyor demek ki. 10-12 tane İMKB'ye yeni şirket kazandırmak güzel. En çok halka arzın yapıldığı yıl 35 ile 2000 yılı olmuş. Şimdi 10-12'leri iyi saymamız lazım. Hele ki, bunların hacimleri büyük. İMKB'nin şu anda 319-320 tane şirketi var. 25 yıllık İMKB'den bahsediyoruz.

Dolayısıyla bu rakamlar hiç de yabana atılacak rakamlar değil. Krizden çıktığımızı da unutmayalım."

Nevzat Öztangut, sohbetimiz sırasında halka arzların azlığından da şikâyet ediyor. "Bin tane İSO şirketinin sadece 140 tanesi halka açık. Hadi orta boy şirketler biraz daha endişeli... İSO bin dediğimiz zaman Türkiye'nin devlerinden bahsediyoruz" diyerek anlatmaya başlıyor ve Halka Arz Seferberliği toplantısını da bunun için düzenlediklerini vurguluyor.

Halka arzlar neden yetersiz

Halka arzların yetersiz olmasının nedenlerini sorduğumda ilginç bir tespitte bulunan Öztangut, Türkiye'nin globalleşen bir düzeye geldiğini ifade ederek bunun da finansman ihtiyacını gündeme getirdiğini savunuyor.

Bugüne kadar böyle olmadığına da dikkat çeken Öztangut, şunları söylüyor: "Sermayedar kendi kaynaklarıyla veya krediyle, dış kaynaklarla işi biraz yürütebiliyordu. O zaman da finansman ihtiyacı daha az oluyordu. Sermaye piyasası dediğiniz şey, ucuz finansmandır. Buna başvurmayı çok fazla düşünmediler. Çünkü ihtiyaçları o denli değildi. Bu kaynak ucuz, ama birtakım başka maliyetleri de var. Şirketinize artık başkaları bakmaya başlayacak.

Şeffaf olacaksınız. Profesyonellerle beraber yöneteceksiniz. Oysa firma sahibi, firmasını kendisi yönetmek ister. Bu tabii ki, güzel bir model. Ama profesyonellerle beraber yönetmesi lazım. Alınan kararlarda kurumsal yönetim ilkeleri olması lazım. Denetleneceksiniz, şeffaflaşacaksınız. Bizim ülkemizde halka arz edilmiş şirketlerin dışında kayıtdışılık var. Ondan uzaklaşacaksınız. Bu başka bir dünya. Zaman içinde hazır olunacak, sayılarımız artacak. Halka arzdan kaynak, ucuz maliyetli elde ediliyor. Ancak bir bakış değişikliğini de yanında getirmesi gerekiyor."

Sohbetimizin sonunda Nevzat Öztangut, farklı bir noktaya değiniyor ve halka açık şirketlerin kurumsallaştığını belirtip, kendinden sonraki şirketlerin ise ne olacağını düşünmediklerini sözlerine ekliyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139700&am...