Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Liderlik zor zanaat PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2010

Image

Hızla değişen pazar koşulları, gittikçe sıkılaştırılan mevzuat, sürekli artan müşteri talepleri ve büyük demografik değişimler sonucu finansal hizmetler sektörü yeniden yapılanıyor ve bu yapılanma orta ve üst düzey yöneticilerde ilave liderlik becerileri gerektiriyor. Önceden ahde vefaduygusuyla çalıştığı kuruma iyi günde de kötü günde de destek olan neslin başında olduğuşirketler genç nesle devredildikçe yarım puanlık marjlar için milyonlar havalarda uçuşup anında çalışılan bankalar, sigorta şirketleri değiştirilebiliyor.

Aynı neslin çalışan olarak şirketinizde görev yaptığını düşündüğünüzde, en ufak maaş veya unvan farkı için rakibe transfer olan çalışan kadrosuyla başa çıkmak da ayrı bir marifet istiyor.

İşte bu karmaşık durumla baş edebilmek için liderlikte gerekli olan 7 kural:


1. Vizyonunuzu açıkça ifade edin ve sahip çıktığınızı gösterin

Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yöneticilerin yarısı liderlerine güvenmiyor, liderlerinin kayda değer bir planı olduğuna inanmıyor ve bunu yapacak yetenekte olduklarını düşünmüyor. Lider olarak güç sizde olduğunda, bu gücü doğru kullanmak, kişisel egolardan arınmak, en zor zamanlarda çalışanların gözünde verdiğiniz kararlarla “karakter testi”nden geçen lider olmak, arkanızda sizinle birlikte savaşacak bir orduya sahip olmak gerçekten zor.

Örneğin yaşadığımız son krizde, kısa vadede kar ve prim yaratma fırsatını geri teperek risk yönetimine ağırlık veren ve kurmayları ile beraber hareket ederek uzun vadede yazılacak zararlara direnen JPMorgan CEO’su, o günlerde bu vizyonunu ve buna olan bağlılığını göstererek bugün Wall Street’in en güçlü bankalarından biri olarak hem kendini hem de şirketini ödüllendirmiştir.

2. Açık iletim kurarak güven tesis edin

Bilgi eksikliği şirketler için en büyük tehlikelerden biridir. “Bilgisiz bırakılanlar, bu boşluğu kendileri doldururlar” prensibinden yola çıkarsak, şeffaf ve doğru bilgiyi çalışanları ile paylaşmayan şirketler dedikodu mekanizması içinde güç kaybetmeye mahkumdur. Akıllı lider, şirket içi fısıldaşmayı yönetmeyi bilen kişi olmalıdır.

Geleceğin lideri, hataları örtbas etmek yerine onlardan ders aldığını kabul eden, her çalışanın en az kendisi kadar akıllı olduğunun bilinciyle hareket eden, kişileri değil şirketin menfaatini düşündüğünü anlatabilen lider olacaktır.

3. Hakiki liderlik yapın ve değer yaratın
Liderler değişen koşullara ayak uydurabilmek için öğrenmeye kendini adamış, yeniliklere açık olmalıdır. Başarılı liderler üzerinde yapılan bir araştırma, bu özellikteki liderlerin evrensel özellikleri ve yeteneklerinden ziyade kendileri tanıma ve geliştirme özelliklerinin olduğunu göstermektedir.

Değer yaratmak için fikirlerin oluşmasına imkan verecek ortamlar yaratmak, çalışanların korkusuzca yeni fikirlerini ortaya koymalarını sağlamak ve içlerinden en işe yarayanını seçmek, “ben” değil, “biz” kavramını sağlayabilmek başarının anahtarı olarak karşımıza çıkıyor.

4. Geleceği görün

Bu noktada yaratıcılık devreye giriyor. Organizasyonun karşılaşabileceği her türlü senaryoyu önceden düşünüp planları yapmak, rakiplerin, piyasanın beş yıl ya da on yıl sonra gelebileceği noktayı şimdiden kestirebilmek. Örneğin hepimiz son bir kaç yıldır çoğu işyerinde Cuma günleri serbest kıyafet ile çalışmanın nasıl yaygınlaştığını görüyoruz. Acaba önümüzdeki beş yılda bu uygulama sadece Cuma günleri ile mi sınırlı kalacak, yoksa diğer günleri de yavaş yavaş bu uygulamanın içine çekip takım elbise üreticilerinin tarz değiştirmelerini zorlayacak mı? Ne dersiniz?

5. Tansiyonu yükseltin
Şirket içinde heyecanı arttırmak, çalışanları sıradanlıktan uzaklaştırmak için gerçek bir liderin çalışanlarını gerçek ötesi sorularla baş başa bırakması ve bu sorulara cevap bulmaları için onlara zaman vermesi gerekiyor. Örneğin en yakın rakibimizin CEO’su olsanız şirketimizi alt etmek için ne yapardınız? Bu soruya verilecek cevap sizin en zayıf yönlerinizi ortaya çıkaracaktır.Böyle bir seansın getirilerini düşündüğünüzde haftada 3-4 saati bu işe ayırmak çok masraflı gelmiyor değil mi?

6. Hiyerarşinin dışına çıkın

Bilgi liderin en önemli besin kaynağıdır. Akıllı lider, piyasalar, şirket, müşteriler ile ilgili her türlü bilgiyi sadece kendisine raporlayan kişilerden değil, organizasyonun içinden ve dışından da alabilecek kaynakları doğru tespit etmelidir. Örneğin birinci kuralda kendisinden bahsettiğimiz CEO, şirket içinde alt seviyelerde yapılan toplantılara habersiz katılarak müşterilerle birebir çalışan kişilerden birinci ağızdan öğrendiği bilgilerle krizin gelmekte olduğunu fark edip risk yönetimine öncelik vermiştir.

7. Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun
Liderlik olağan durumlardaki yönetim kabiliyetinden çok olağanüstü durumları tahmin etmek ve fırtına çıktığında gemiyi limana sağlam yanaştırabilmek anlamına geliyor. Örneğin leasing sektöründe varolan KDV avantajı bir gecede yok olduğunda leasing şirketi patronu olsaydınız ne yapardınız?

Tüm bunları düşündüğümüzde liderlik zor zanaat değil mi?

Sibel Türker
Deloitte Türkiye