Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler yüksek borçlanmayla büyüme modelinden vazgeçmeli PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2010

Türkiye'nin sermaye yetersizliği yaşadığını belirten Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, 500 büyük şirketin yüzde 300'e varan oranlarda borçlu olduğuna dikkat çekti. Akgiray, şirketlerin borçlanarak büyüme modellerini gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

-Türkiye'deki 500 büyük şirketin borç/özkaynak oranının 2009'da yüzde 300 olduğu belirtiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, yüksek borçla büyüme modelinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) ev sahipliğinde düzenlenen 23. Uluslararası Menkul Kıymet Birlikleri Konseyi (ICSA) Genel Kurulu'nda konuşan Akgiray, "Türkiye'nin bir kredi ülkesi olduğunu, bir özkaynak ülkesi olmadığını görüyoruz. Büyük bankaların olduğu ABD'de bu oran kriz öncesi yüzde 40'tı, kriz sonrası yüzde 50'ye çıktı. Avrupa'da ise kriz öncesi yüzde 100'ün altında iken krizle birlikte yüzde 132'ye yükseldi.

Dünyadaki ortalama ise yüzde 83 civarında. Bu araştırma Chicago Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma ve gelişen ülkelerdeki oran ise yüzde 30-40 civarında." dedi. Akgiray, Türkiye'nin dünya GSYH'sinin yüzde 1,3'ünü oluşturduğunu ancak İMKB'nin değerinin dünyadaki toplam menkul kıymetlerle kıyaslandığında yüzde 0,4 olduğunu ifade ederek halen alınacak çok fazla yol olduğunu kaydetti. Global piyasalarda devam eden kriz etkilerine de değinen Akgiray, sermaye piyasalarının son yaşanan krizde devlet desteği sayesinde ayakta kaldığına işaret etti. Düzenleyici kurumların bu durumdan alması gereken son derece önemli dersler bulunduğuna da işaret eden Akgiray bunları şöyle özetledi: "Kısa dönemli özveriler göstererek uzun vadeli faydalar sağlamak gerekiyor.

Çok yüksek kâr elde edilmesi konusunu iyi takip etmek lazım. Sürekli yüksek kâr edilmesinde tuhaflık aramak lazım. Örneğin haftada sürekli 5 milyon Euro kâr elde eden bir işlemciyi incelemek lazım. Biz düzenleyici kurumlar olarak işimizi yapmadık. En önemli sıkıntılardan birisi buydu. Devlet çok sıkı denetimler uygularken serbest piyasa ve özel sektör son derece gevşek davrandı ve paranın bir bölümünün takibini gözden kaçırdık. Para da düzenlemelerin çok da sıkı olmadığı ülkelere gitmeyi tercih etti. Dolayısıyla dünyada daha sıkı bir işbirliği ve standartların yükseltilmesi gerekiyor.

Piyasalar muazzam bir hızla değişti. Tek bir tıkla parayı dünyanın öbür tarafına göndermek mümkün ama düzenleyici otoriteler bu değişime ayak uyduramadı."

Akfen'in geri kalan hisselerinin de halka arz edileceğini düşünüyorum

SPK Başkanı Vedat Akgiray, halka arz sürecinde talep düşük geldiği için halka arz oranı azalan Akfen Holding'in geri kalan hisselerinin önümüzdeki günlerde halka arz edilebileceğini söyledi. Yurtdışı piyasalardaki geçen hafta yaşanan olumsuz havanın etkisiyle taban seviyeden talep toplanan Akfen Holding'de halka arz oranının yüzde 29,2'den yüzde 7'ye düşürüldüğü dün açıklandı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önceki gün Reuters'a yaptığı açıklamada, Akfen Holding'in halka arzında yurtdışı piyasalardaki olumsuzluk nedeniyle talebin tabandan geldiğini belirterek, bu yüzden halka arzda oranı düşürme kararı aldıklarını söyledi. Daha önceki yapılan açıklamalara göre; Akfen Holding'in halka arzına aracılık eden konsorsiyuma İş Yatırım liderlik etti ve konsorsiyum 30 aracı kurumdan oluşuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=983017&title=si...