Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Terörün finans kaynaklarını kurutacak yeni tasarı hazırlıyoruz PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2010

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teröre bulaşanların mal varlıklarının dondurulması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin terör mağduru bir ülke olduğunu belirten Şimşek, bu tür yapılanmaların yok edilmesi noktasında finansman kaynaklarının engellenmesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Bankalar Birliği tarafından düzenlenen panele katılan Şimşek, soruları cevaplandırdı. Terörün kökünün kazınması için yeni bir yasa taslağının hazırlandığını duyuran Şimşek, bu metne birçok bakanlık ve kurumun da destek olduğunu söyledi. Metnin ne zaman bitirileceğine dair bir öngörülerinin olmadığını ifade eden Şimşek, "Terör örgütlerinin finansman kaynaklarının bitirilmesi için uluslararası arenadan da destek alınacaktır. Bunun için uluslararası terör mevzuatını da bir an önce uygulamaya geçirmeliyiz." dedi.

MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan ise terör örgütlerinin mal varlıklarına ilişkin olarak "Terörün finans kaynağını Avrupa ülkelerinden hatta diğer ülkelerden yardım, değişik adlar altında toplanan bağışlar ve ticari hayatta yapılan paylaşımlar teşkil ediyor. Hareketleri bire bir izlemek kolay değildir. Para hareketlerinin örgütlerle bağlantısını göremeyince eylemde bulunamıyorsunuz." ifadesini kullandı. Avrupa'nın son operasyonlarda destek verdiğini kaydeden Kaplan, en önemli sorunun örgüt ve para hareketlerinin bağlantısının tespiti noktasında olduğunu dile getirdi. Varlık Barışı bağlamında ülkeye getirilen para konusunda endişe duyulmasına gerek olmadığını da söyleyen Kaplan, "Tereddüde ve korkuya gerek yok. Kaynaklarını güvenle ülkeye getirebilirler. Bunun için avantaj sağlamalısınız. Avantaj nedir, parayı getirdiğiniz zaman eski yıllara ilişkin inceleme olduğunda bu getirdiğiniz parayla ilgili vergiyi orada mahsur edeceksiniz. Parayı getirenler için güvence verdik. Hatta bir kanun yaptık." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=983084&title=te...