Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergiyi by-pass eden doktora Maliye neşteri PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2010

Maliye Bakanlığı, asgari ücretli kadar gelir beyan eden doktor, avukat, mühendis ve mimarların milyonlarca dolarlık mal varlığı olduğunu tespit etti

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, ödediği vergi ile yaşantısı uyumlu olmayan doktor, avukat, mühendis ve mimarlara mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar sonucu ödediği vergi ile yaşantısı uyumlu olmayan 974 doktor ve avukat hakkında inceleme başlatıldı. İnceleme sonucunda, söz konusu mükelleflere yüksek tutarda vergi cezası kesilmesi gündeme gelecek.

İNCELEME NASIL BAŞLADI?

Maliye Bakanlığı denetim elemanları Türkiye’nin gündeminden düşmeyen asgari ücretli kadar vergi ödeyen doktor, avukat, mühendis ve mimarları öncelikle tek tek belirledi. Bu tespitin ardından, dört meslek grubunda bulunan mükelleflerin, gayrimenkul, taşıt, yat ve kat alımları, banka hesapları ve portföyleri araştırıldı. Yapılan araştırmada, her yıl asgari ücretli kadar gelir beyan eden mükelleflerin, milyon dolarlık yat ve katları olduğu belirlendi. Maliye Bakanlığı denetim elemanları öncelikle, her dört meslek grubunda mal varlığı bakımından ilk bine giren mükelleflere birer mektup gönderdi. Mektupta, mükelleflerin ödedikleri vergi ile mal varlıları arasında uçurum olduğuna dikkat çekilerek, vergi beyanlarında düzeltme yapmaları istenildi. Bazı mükellefler gelir beyanlarında düzeltmeye giderken, büyük kısmı ise aynı geliri beyan etti.

Maliye denetim elemanları, bunun üzerine dört meslek grubundan tespit edilen en fazla kazanan mükelleflerle ilgili inceleme başlattı. Bu çerçevede, toplam 974 doktor, avukat, mühendis ve mimarın gelirleri incelemeye alındı. İncelemeler sürerken, bugüne kadar yapılan incelemelerde, mükelleflerin gelirlerinin büyük kısmını gizlediği saptandı. İncelemenin ardından, 974 mükellefe kesilen cezalar da netleşecek.

http://www.stargazete.com/ekonomi/vergiyi-by-pass-eden-dokto...