Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yargı Kararlarında Amortisman PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2010

1. Danıştay 4. Dairesi'nin E.2005/2191, K.2006/2809 sayı ve 19.12.2006 tarihli kararı
"Yedi yıllığına kiraladığı bina için özel maliyet niteliğindeki harcamalarını yeniden değerlemeye tabi tutan ve söz konusu binayı satın alması üzerine özel maliyet niteliğindeki harcamalarını yeniden değerlenmiş tutarlarını binanın satın alma bedeline ekleyerek amortisman ayıran şirket aleyhine yapılan tarhiyatı, VUK'un 272. maddesi uyarınca kira süresi içinde eşit yüzdelerle itfası mümkün olan özel maliyet bedellerinin ve yeniden değerleme değer artış farkının kira süresi dolmadan aynı binanın satın alınması nedeniyle kira bedeline ilave edilerek çok daha uzun sürede amortisman yoluyla itfa edilmesinin davalı idarenin aleyhine olmadığı gerekçesiyle terkin eden vergi mahkemesi kararı temyiz edilmiştir. VUK'un 298/1-4. maddesinin son cümle uyarınca "bina arsa ve araziler yeniden değerlemeden önceki kıymetleri üzerinden amortismana tabi" tutulacaklarından kiracı tarafından taşınmazın satın alınması nedeniyle itfa edilemeyen özel maliyet bedeli niteliğindeki harcamaların yeniden değerlemeye tabi tutulmadan önceki tutarları üzerinden binanın satın alma bedeline eklenmesi gerekmektedir.

Kiracının, kiracı olarak kullandığı taşınmazı satın almasıyla birlikte, kiracılık vasfı sona erdiğinde, aktife kaydedilen taşınmaz için amortisman ayrılmasında bina, arsa ve arazilerin amortismandaki genel ilkelere uygun olarak yeniden değerlemeden önceki kıymetler esas alınmalıdır. Bu itibarla tarhiyatın kaldırılmasına karar veren mahkeme kararında hukuka uyarlık görülmemiştir."

2. Danıştay 4. Dairesi'nin E.2000/6537, K.2001/4779 sayı ve 5.12.2001 tarihli kararı

"VUK'un 313. maddesine göre; işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan alet, edevat ve demirbaş değerlerinin bu kanuna göre yok edilmesi amortismanın konusunu teşkil eder. Aynı kanunun 320. maddesinde ise amortisman süresinin, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlayacağı, her yılın amortismanının ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabileceği, amortismanın, herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir halde yapılmasından dolayı amortisman süresinin uzatılamayacağı belirtildiğinden amortismana konu olan makine ve cihazlar için aktife kaydedildikleri tarihten itibaren amortisman ayrılması mümkündür."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...