Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde Amortisman PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2010

1. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 19.10.2009 tarih ve 3250 sayılı özelgesi
"VUK'un ‘Amortismana Tabi Malların Satılması" başlıklı 328. maddesi hükmü gereğince, icra yoluyla zararına satılan şirket aktifine kayıtlı makine, tesis, taşıt ve demirbaş gibi amortismana tabi iktisadi kıymetlerin, envanter defterindeki kayıtlı değerlerinden, bu kıymetler için ayrılmış amortismanlar düşülmesi suretiyle bulunacak bedel ile söz konusu kıymetlerin satış bedeli arasındaki bakiye tutarın kâr/zarar hesaplarına aktarılarak muhasebeleştirilmesi gerekmekte olup, satış zararının doğrudan gider yazılması mümkün değildir.

2. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 12.1.2010 tarih ve 1205 sayılı özelgesi
"VUK'un 320. maddesi hükmüne göre, amortismana tabi bir iktisadi kıymetin aktife girmesini, söz konusu kıymetin iktisap edilerek defter kayıtlarına geçirilmesi, değerleme gününde envantere dahil olması ve kullanılmaya hazır olması olarak değerlendirilmesi gerekir. "Kullanılmaya hazır halde bulunma" kavramı ise, alındığı şekliyle kullanılacak iktisadi kıymetlerde sözleşme şartlarının, yerine getirilip kıymetin teslim alınmasını veya gümrükten çekilip işletmeye dahil edilmesini, kullanılması için montajı gerekli kıymetlerin montajının tamamlanmasını, inşa veya imal edilen kıymetlerde ise inşa veya imal işleminin tamamlanarak inşaat veya imalat hesabından sabit kıymet hesabına alınmasını ifade etmektedir. Bu itibarla, şirketin Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında 31/12/.... tarihinde gümrükten çektiği makine ve ekipmanların montajının bir aydan uzun sürmesi halinde, söz konusu makine ve ekipmanlara ilişkin amortismanın, makine ve ekipmanları işletmede kullanıma hazır hale getirilen yıldan itibaren ayrılması gerekir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...