Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakan Üzeltürk - Motorlu taşıtlar vergisinde gelişmeler (19.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
19 Kasım 2007

Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçesinin 13 Kasım 2007 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında motorlu taşıtlar vergisiyle ilgili önemli ifadeler kullanıldı. Bazıları şöyle:

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Amatör denizcilik tabii önemli bir şey. Türkiye amatör denizcilikte maalesef istenen noktada değil, o da bürokrasinin kurbanı oldu. Çünkü "yat sahibi" deyince çok büyük bir zengin akla geliyor... Bir otomobil fiyatının dörtte 1'ine de tekne var, hatta altıda 1'ine de tekne var. Onbeş otomobili alacak, yüz otomobili alacak tekne de var. Dolayısıyla, çok değişken bir şey. Maalesef, bizim yat sektörümüzün, amatör denizciliğimizin iki önemli problemi var. Bir tanesini çözdük, amatör yat kullanma yeterliliğini kolaylaştırdık, bürokrasisini azalttık. Ama bir şeyi yapamadık, onu da bu dönemde yapacağız, yatlarda motorlu taşıtlar vergisini ... Bu ciddi bir engel. Bunun yüzünden başka bayrakları çekiyorlar, bu da bizim biraz onurumuza dokunuyor doğrusu. Biz bu noktada çalışmaları yaptık, Maliye Bakanlığı'yla da anlaştık. Sizlerin desteğiyle bu ayıbı kaldıralım. Bu, motorlu taşıtlar vergisi mükerrer alınan bir vergi. Bunu çoktan kaldırırdık da muhalefet, "Yahu garip gurebanın vergilerini kaldırmıyorsunuz; yat, tekne, kotra vergilerini kaldırıyorsunuz" korkusuyla geciktirdik. ...Maliye'de diyoruz ki, bunun nasıl olsa bir yolu bulunuyor. Ya yabancı bayrak, ticari faaliyet gibi gösteriliyor. Bir fatura kesmesi k‰fi oluyor.

Mehmet Akif Hamzaçebi: ...MTV Kanunumuz'daki yatların vergilendiği tarife bugün için işlemez bir tarife niteliğindedir. Neden işlemez? MTV'nin konduğu yıllarda o vergi münhasıran bir servet vergisi özelliğiydi. H‰l‰ bu özelliği ön plandadır, ama gerçekte bu vergi bir ulaşım politikasının aracı olarak da kullanılabilen veya bir çevre politikasının aracı olarak da kullanılabilen bir vergidir. Servet vergisi özelliğine sahip olduğu için yatlara konulan vergi yüksek olmuştur, ama kanunun bir istisna hükmü olmuştur. Ticari amaçlı yatlar bu vergiden müstesnalar. Bu nedenle bizde özel yat olarak gördüğümüz, özel tekne olarak gördüğümüz birçok tekne gerçi şirket adına kayıtlıdır, şirket adına kayıtlı olması nedeniyle de tarifede öngörülen MTV'yi ödemezler. Gerçekten burada hedefine ulaşmayan bir tarife söz konusudur. Bu işte, yatlar başka bayrağı da taşıyabilir, taşımaktadır veya şirket adına kayıt gibi bir olmayacak şeyi gündeme getirmektedir. Burada doğru rakamlarla, doğru bilgilerle olayı düzeltmek gerekir.

Bu konuda basında yer alan haberlere göre 2008 senesi içerisinde motorlu taşıtlar vergisinde oran indirimi yanında sistem değişikliği de öngörülmekte. Üzerinde durulan bir pl‰n da verginin denizden para kazanandan alınması, kazanmayandan ise alınmamasıdır.

Günümüzde denizcilik sektörünün sorunları oldukça fazla. Görüşmelerde ortaya çıkanlar yanında bu yazıya sığdıramayacağımız kadar çok daha fazla sorun var. Motorlu taşıtlar vergisi problemi uzun yıllardır üzerinde durulan bir konudur. Ben de 21.5.2007 ve 30.7.2007 tarihli yazılarımda problemleri belirtmiştim. Bugün bu problemler devam etmektedir.

Burada Sayın Bakan'ın da belirttiği gibi amatör denizcilik bu uygulamadan en çok muzdarip olan kesimdir. Özellikle ülkemizde yat ile tekne arasındaki farkın anlaşılamaması bu konudaki çalışmalarda faydalı adımlar atılmasına engel olmaktadır. Tarih boyunca denizciliğin bu kadar önemli olduğu, gelecek için çok büyük potansiyelleri ve bulunmaz deniz zenginlikleri olan bir ülkenin denizcilerinin problemlerini de çözmesi gerekir.

Ülkemizi amatör denizciler için onların hayal ettiği mek‰nlar haline çevirmek zor değildir. Bu konuda özellikle Amatör Denizcilik Federasyonu'nun internet sitesi görülebilir (www.adf.org.tr). Amatör denizcilikle ilgili vergi ve diğer konularda yapılacak çalışmalarda da federasyonun ve başkanları değerli denizci Teoman Arsay'ın bilgi ve tecrübesi önemli bir destek sağlayacaktır.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=334654&dept_id=80