Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Borcun milli gelire oranı 5-10 yılda yüzde 30'a inecek PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2010

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan Mali Kural'ın detayları da netleşti.

Mali Kural hakkında değerlendirmede bulunan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, formülün zımni olarak borç hedefini de içerdiğini söyledi. Geçen sene yüzde 45,5 düzeyinde gerçekleşen borç stokunun milli gelire oranının 5-10 yıllık bir dönemde yüzde 30'lara ineceğini aktaran Çanakcı, uzun vadede ise yüzde 15'lere gerileyeceğini söyledi. Mali Kural Yasa Tasarısı taslağının önceki akşam Başbakanlık'a sunulduğunu bildiren Çanakcı, ekonomi muhabirlerine mali kurala ilişkin bilgi verdi. Mali Kural formülünde uzun vade için bütçe açığı hedefinin yüzde 1 olarak belirlendiğine dikkat çeken Hazine Müsteşarı, bunun 'makul ve uygulanabilir' olduğunu kaydetti. Formülün zımni olarak borç hedefini de içerdiğini dile getiren Çanakcı, "Bütçe açığının yüzde 1'de tutulması, borç stokunu yüzde 15'e geriletecek bir parametredir." dedi. Türkiye'nin geçen seneki borç stokunun yüzde 45,5 düzeyinde bulunduğunu ifade eden Çanakcı, "(Formül uyarınca) 5-10 yıllık süreçte yüzde 30'lara doğru inecektir. Mali Kural'ı uygulamayı daha uzun dönem sürdürdüğümüzde yüzde 15'ler civarına gerileyecektir." diye konuştu.

IMF heyeti geldi, ekonomi masaya yatırılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rachel Van Elkan başkanlığındaki IMF heyetinin 4. madde konsültasyon süreci kapsamında, Türkiye'ye gelerek görüşmelere başladıkları öğrenildi. Önceki gün İstanbul'a gelen IMF heyeti dün İstanbul'da özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yaptı. Heyet, İstanbul'un ardından, 17 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Ankara'da resmi temaslarına başlayacak. 4. madde görüşmeleri kapsamında, son ekonomik gelişmeler, Türk ekonomisinin orta ve uzun vadeli görünümü ile yapısal reform çalışmaları ele alınacak. Heyet, çalışmalarını 27 Mayıs'a kadar sürdürecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=983444&title=bo...