Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mali fısıltılar, mali fısıltılar, mali fısıltılar PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2010

Image

1. Ar-Ge indiriminden yararlananlar incelenecek

Mali idarenin Türkiye'de Ar-Ge indiriminden yararlanan tüm şirketleri belirleyip konuyu incelemeye başladıklarını duyduk.

2. 2009 kurumlar vergisi beyanında yatırım indiriminden yararlananlar


Mali İdare kendi yaklaşımının aksine, 2009 kurumlar vergisi beyanlarında yatırım indiriminden yararlanma ısrarında olan şirketlerin listesini çıkarmış. Yakında bu şirketler cezalı tarhiyatlarla karşılaşacaklar. Bu beklenmedik bir durum değildi. Bu cesareti gösteren şirketlerin dava dosyalarını hazırlamaya başlamalarında fayda görüyoruz.

3. Almanya anlaşması tekrar yürürlüğe girecek

İki idarenin aralarındaki tartışmaları nihayetlendirip Almanya / Türkiye Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nı 2011 başında tekrar yürürlüğe koymak üzere anlaştıkları açıklandı. Her iki taraf da prosedürleri hızlıca tamamlama sözü vermiş.

4. KDV iadelerinde sorun sürüyor

"24 saatte iade" sloganı ile başlayan yeni uygulama yavaş yavaş 24 ayda iadeye dönüşecek gibi duruyor.

5. Mukteza sistemi çok yavaşladı

Standardizasyon, elektronik ortamda takip ve sürati sağlamak için getirilen elektronik mukteza talep sisteminde en büyük sevinç, ilk etapta mukteza talebi yapabiliyor olmakla yaşanıyor. Geçen yıllarda verilen mukteza sayısı ile kıyaslandığında bu sene, yeni sistemin uygulanmaya başlandığı dönemde mukteza sayısının önemli ölçüde düştüğünü duyuyoruz.

6. İlk defa bir vergi incelemesinde…….

Transfer fiyatlaması konusunda, yabancı veri bankalarına dayanılarak hazırlanacak emsal bedel çalışmalarının Mali İdarece kabul görüp görmeyeceği belirsizdi. Bir vergi incelemesinde inceleme elemanları bu tür bir emsal bedel çalışmasını kabul ettiler.

Zeki Gündüz

http://www.dunyagazetesi.com.tr/zeki-gunduz_50_0_yazar.html