Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstirahat alan sigortalının işverenine ceza getirildi PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2010

Image

12 Mayıs 2010 günü Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik ile ilgili üç önemli mevzuat yayınlandı. Bunlar sırasıyla şöyle:

1- Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği

2- Sosyal Güvenlik Kurumu Asgari İşçilik Tespit Komisyonu’nca Belirlenen Çeşitli İşkollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğ

3- İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu’na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ.

Bunlardan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (SSİY) hakkında önümüzdeki günlerde detaylı yazılar yayınlayacağım. Çünkü, yeni sosyal güvenlik kanunundan sonra 28 Ağustos 2008 günü toptan değiştirilen SSİY şimdi 12 Mayıs 2010 günü yine toptan değiştirildi.

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu aynı gün bir de istirahatli sigortalılarla ilgili tebliğde yasaya aykırı bir şekilde kanunda olmayan uygulamalar getirdiği gibi kanunda olmayan cezaları işverene vereceğini ilan etmiş durumda. Bilindiği üzere yasada yazmayan cezalar, yönetmelik veya tebliğle düzenlenemez, ama SGK bu yasaya uymayı pek sevmez. SGK, 12 Mayıs 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlattığı, “İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu’na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile istirahatli sigortalılar için işverenlerin yapacağı iş ve işlemleri değiştirdi ama bir de yasadışı ceza getirdi.

TEBLİĞ YASAL DEĞİL

Tebliğe göre; SSK’lı işçi çalıştıran işverenler, istirahatli sigortalıları için istirahatli oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına dair elektronik ortamda kuruma bilgi göndermekle zorunlu tutuldu.

İşveren 10 günden kısa süreli istirahatlerde istirahatin bittiği günü, 10 gün ve daha uzun süreli istirahatlerde 10’ar günlük sürelerin bittiği ve son 10 günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü, takip eden 5 işgünü içinde www.sgk.gov.tr”deki işveren mönüsünden, elektronik ortamda bildirmek zorunda. Bu gönderimi 5 gün içinde usulüne uygun yapmayan işverenlere de 5510 Sayılı Kanun’un 102’nci maddesinin birinci fıkrasının “i” bendine göre idari para cezası getirildi. Ancak düzenleme sorunlar içeriyor. En başta çalışanlar, istirahatlerini süresi içinde işverene bildirmeyebiliyor. “Bu SGK’yı ilgilendirmez” dense bile esas sorun 10 günden fazla süreli istirahatlerde. Çünkü 10 günden fazla istirahatler, doktorlar tarafından 10’ar günlük olarak yazılmıyor. Hastalığın bitiminden geriye doğru 1 aylık veya 2 aylık veriliyor. Bu durumda işveren de 10’ar günlük olarak istirahat giremeyecektir. Bu durumda işverenler, hekimler tarafından daha düzenlenmemiş raporları internet ortamında SGK’ya nasıl bildirecekler? Tebliğle getirilen ceza da yasal değil. 5510 Sayılı Kanun’un 102’nci maddesinin “J” bendi, halen kullanılan işten çıkış bildirimi (ek 5) için geçerlidir. Madde metnine göre; “9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirim ile 506 Sayılı Kanun’un geçici 20’nci maddesinde yer alan sandıklara, sandık iştirakçiliğinin başlama veya sona ermesine ilişkin bildirimi, süresi içinde ya da kurumca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, her bir sigortalı veya sandık iştirakçisi için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır” SGK’nın, istirahatli sigortalılar için bildirimi tebliğe uygun yapamayan işverenlere ceza söz konusu olamaz. Bu da SGK’nın her zamanki gibi “Ben kanunu falan takmam, kafama göre ceza uygularım” demesinden başka bir şey değildir. Uygulayacağı cezalar da mahkemelerden dönecektir.

Ali Tezel

http://www.haberturk.com/yazarlar/515196-istirahat-alan-sigo...