Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Engellilere iki müjde! PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2010

Image

Engelliye refakat edenlerden ulaşım bedeli alınmazken evde bakım ücretleri de artırılacak…


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf engelli vatandaşları mutlu edecek iki müjde verdi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, engellilere yolculuk esnasında refakat edenlerden ücret alınmayacağını açıkladı. Bu yıl evde bakım hizmeti verilen 300 bin engelli vatandaşa ulaşacaklarını söyleyen Bakan Kavaf ise engelli bakım ücretinin 545 liraya çıkacağını müjdeledi. Hilton Otel'deki 'Ulaşım ve İletişimde Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu' engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için daha fazla iş yapma temennileri damgasını vurdu.

Evde bakım ücreti 545 liraya çıkacak

Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 231 bin 697 engelliye evde bakım hizmeti sunulduğunu belirterek, bu yıl 70 bin engelli vatandaşa ulaşarak bu sayıyı 300 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Şu anda engelli ya da baktığı kişiye ayda 522 lira ödediklerini ifade eden Kavaf, bu yılın ikinci yarısında ücretin 545 liraya çıkacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sözlerine Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' beyitiyle başladı. Araç muayene istasyonlarını işleten TÜVTÜRK'ün 60 engelli vatandaşı evlerinde istihdam edeceğini kaydeden Yıldırım, mobil operatörlerden ve TÜVTÜRK'ten "Ben de varım gibi sosyal sorumluluk projesi almaya yeni şirketleri ve gönüllülerimizi bekliyorum" dedi.

Kamu binaları engelli dostu olacak

Görme engelli çocuklar için hazırlanan kitapların PTT tarafından evlerine gönderileceğini söyleyen Yıldırım, "Engelli kardeşlerimizin seyahatleri sırasında refakatçilerden ücret alınmayacağını kararlaştırdı. Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı." Engelleri aşma gayretinde birlikte olma çağrısı yapan Yıldırım, aşılması gereken asıl engelin zihinlerdeki engeller olduğunu dile getirdi. Kamu binalarının engellilerin ihtiyaçlarının dikkate alınarak yapılmadığını söyleyen Yıldırım, kamu ve özel binaların 8,5 milyon vatandaşın sorunlarını çözecek şekilde yapılacağını aktardı. Hala engelli kadrosunda 38 bin açık bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Engellilere eşit fırsatlar vermedikçe görevimizi tam olarak yaptığımızı söyleyemeyiz" diye konuştu.

(Kaynak: CİHAN)