Naylon faturada hapis cezası paraya çevrilemeyecek |
|
|
|
16 Mayıs 2010 |
Vergideki kayıp ve kaçağı önlemek için çözüm arayan Maliye, cezaları ağırlaştırıyor.
Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik yapan Maliye Bakanlığı, naylon fatura kullananlara ve düzenleyenlere hapis yolunu açtı. Başbakanlık'ta bekleyen çalışmaya göre, sahte fatura düzenleyenlerin cezaları artık paraya çevrilmeyecek. İki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı da daha hızlı denetim için mobil sisteme geçiyor. İdare tarafından vergi dairesi başkanlıklarına gönderilecek 265 yeni araç ile mükellefin kapısı daha sık çalınacak. Akaryakıt başta olmak üzere büyük miktarda vergi kaçağının oluştuğu alanlar gezici servis ile kontrolden geçirilecek.
Başbakanlık'ta bekleyen çalışmaya göre Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre sahte belge düzenleyenlere yönelik 3 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezasında süre indiriliyor. Edinilen bilgilere göre hapiste süre indirilirken cezanın paraya çevrilmesi konusu sınırlandırılıyor. Meclis'te torba yasa olarak görüşülecek yasal değişikliğin hayata geçmesi ile birlikte naylon fatura düzenleyenler para ödeyerek cezadan kurtulamayacak.
Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belge (naylon fatura) olarak tanımlanıyor. Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu kanun hükümlerine göre ancak Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, Bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.
Maliye, sanayicinin peşini bırakmıyor
Sanayiciler ile Maliye Bakanlığı arasındaki vergi tartışmasının tansiyonu arttı. Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) arsa satış ve kira gibi gelirlerinden vergi talep eden Maliye, mahkemenin kararına rağmen karşı atağa geçti.
Maliye müfettişlerinin ardından hesap uzmanları da OSB'leri incelemeye aldı. Kanunen her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduklarına dikkat çeken Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, Maliye'nin yakalarını bırakmadığını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e konuya ilişkin şikayetlerini anlattıklarını belirten Yılmaz, OSB'lerin bütün kayıtlarının arsa satış ve devir işlemlerine ilişkin bilgilerin istendiğini aktardı. KDV mevzuatı açısından arsa satışlarına ilişkin tüm belgelerin istendiğini belirten Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise yürütmeyi durdurma kararına rağmen Maliye'nin geri adım atmadığını kaydetti.
Vergi kaçıranlara 'mobil' takip
Vergi kayıp kaçağının yüksek olduğu alanlara ağırlık vermek isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) daha hızlı denetim için mobil sisteme geçiyor. İdare tarafından vergi dairesi başkanlıklarına gönderilecek 265 yeni araç ile mükellefin kapısı daha sık çalınacak. Akaryakıt başta olmak üzere büyük miktarda vergi kaçağının oluştuğu alanlar gezici servis ile kontrolden geçirilecek. Araç alımına ilişkin ödenek GİB'in 2010 yılı bütçesinde yer alıyor.
Son bir yıldır kayıt dışı ile mücadeleye ağırlık verdiklerinin altını çizen Maliye kaynakları, "Yeni alınacak araçlarla denetim altyapısı daha da güçlenecek. Özel oluşturulan mobil ekipler sayesinde 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları vergi kayıp kaçağının daha sıkı üzerine gidecek." dedi. Kamuoyunda tartışma konusu olan vergi inceleme ve denetimlerinin de belirli bir standarda kavuştuğunu aktaran yetkililer vergi incelemelerine ilişkin ilke ve kuralların yanı sıra inceleme öncesi ve rapor yazımına dönük standartların da ortaya konulacağını kaydetti.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=984571&title=na... |