Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'den denetime tek çatı yerine 'üst kurul' PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2010

Image

Maliye Bakanlığı denetim kurullarını tek çatıya bağlamaktansa bir üst kurul oluşturmaya karar verdi.

Başkanlığını Maliye Bakanı'nın yapacağı kurul bir yasayla oluşturulacak ve bağlayıcılığı olacak.

Maliye Bakanlığı, vergi denetiminde altyapıyı güçlendirmek için harekete geçiyor. Bunun için yıllardır süregelen kurulların tek çatı altında birleştirilmesi projesinden vazgeçildi. Ancak denetimde koordinasyonu sağlayacak bir üst kurul modeli hayata geçirilecek. Bu üst kurul Maliye'deki denetim kurulları arasındaki çekişmeyi bitirmeyi hedefliyor. Başkanlığını Maliye Bakanı'nın yapacağı kurul; hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörlerinin temsilcilerinden oluşacak. Maliye müsteşarı da kurulda ikinci başkan olacak. Bunun için bir yasa çıkarılacak.

Maliye Bakanlığı'nda denetim altyapısının güçlendirilmesine ilişkin bir hazırlık başlatıldı. Bir yasa taslağı üzerinde çalışma yapılıyor. Yasa değişikliği ile Maliye'de denetimde koordinasyon sağlayacak bir üst kurul oluşturulması planlanıyor. Aslında Maliye Bakanlığı'nda denetimi sağlayan bir koordinasyon kurulu var. Kemal Unakıtan'ın maliye bakanlığının ilk yıllarında yılda bir defa toplanan bu koordinasyon kurulu hangi ekibin nereyi denetleyeceğine karar veriyordu. Ancak yasal bir altyapısı olmadığı için aldığı kararlar tartışma yaratıyordu. Birkaç yıldır da bu koordinasyon kurulu toplanmıyor.

Kurulun bağlayıcılığı olacak

Hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri her yıl yaz başında hangi alanları denetleyeceklerini belirleyip buna göre turlar düzenliyor. Bu kurulların tek çatı altında birleştirilmesine yönelik bir yasa çalışması geçmişte yapıldı. Meclis'e de sunulan bu düzenleme Maliye'de kurullar arasında rahatsızlık yarattı. Bu da tek çatı projesini geri plana attı. Ancak kurullar arasında koordinasyon sağlanması gerektiğinden üst kurul oluşturulmasına karar verildi. Üst kurul yasayla oluşturulacak. Başkanlığını kimin yapacağı, ne zaman toplanacağı ve ne tür kararlar alacağı kanuna yazılacak. Dayanağı yasa olacağı için de bağlayıcılığı olacak.

‘İnceliyoruz' bilgisi verilecek

Teknolojinin geliştiğini ve artık mükelleflerin elektronik sistem üzerinden rahatlıkla izlenebildiğini anlatan yetkililer, geliştirilen bu sistem üzerinden istenilen bilgiye ulaşılabildiğini söylediler. Denetime yetkili olan denetmenlerin sistem üzerinden kapsamlı denetimler yapabildiğini dile getiren yetkililer, denetime yönelik paket içinde, mükelleflere de denetlendiğine ilişkin bir bilginin verilmesine yönelik düzenleme yapılacağını söylediler. Büyük incelemelerde ilk etapta şirketin yönetim kurulu başkanına bu tip bilgiler verildiğini anlatan yetkililer, yasal düzenlemenin ardından bu bildirimin yazılı hale getirileceğini dile getirdiler. Ancak bu yazılı bildirim sırasında denetimin konusu mükellefe bildirilmeyecek.

Kadro sayısına engel çıktı

Denetim kadrolarının sayısının artırılmasına yönelik de paketin içinde düzenleme olacağı belirtildi. 2010 bütçesinde Gelir İdaresi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na denetim personeli alımı açısından sınırlamanın kaldırıldığını hatırlatan yetkililer ancak iki kurumun kadro sayılarını düzenleyen kurum yasalarında bir kısıtlama ile karşı karşıya kalındığını söylediler. Bu nedenle ilgili kurumların kendi kanunlarında kadro sayılarının artırılmasına yönelik düzenleme yapılacağını belirttiler. Ayrıca Gelir İdaresi'nin bütçesinde de daha esnek davranmasına yönelik düzenlemenin gündeme geleceğini ifade eden yetkililer, Gelir İdaresi'nin özellikle denetime yönelik projelere kaynak aktarmasına imkân verileceğini söylediler.

NAYLON FATURAYA ERTELEMEYE SON

Pakette naylon fatura cezalarının ertelenmesinin önüne geçecek de bir düzenleme yapılacak. Vergi yasalarında naylon fatura cezalarının alt limiti 12 aydan 18 aya çıkarıldı. Böylece hapis cezalarının para cezasına dönüştürülmesi engellendi. Ancak bu sefer de Türk Ceza Kanunu'ndaki ‘erteleme' hükmü hapis cezalarına engel oldu. Çünkü TCK'ya göre hapis cezaları iki yıl ve altındaysa ertelenebiliyor. Maliye şimdi ya alt sınırı artıracak ya da TCK'nin ilgili bölümünün vergi cezaları dışında uygulanması için yasal düzenleme yapacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139931