Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafın ‘oda aidatı’ devlete ödediği verginin üzerine çıktı PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2010
‘Esnafın üzerindeki vergi yükü düşürülsün’ diyen esnaf odalarının üyelerinden harç ve kayıt adı altında 350 liraya ulaşan ücret aldığı belirlendi. Odaların aldığı aidat, esnafın ödediği vergiden bile fazla oldu

Esnaf odalarından gelen, ‘esnafın üzerindeki vergi yükü düşürülsün’ taleplerini dikkate alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, esnafın üzerindeki vergileri kaldırmaya hazırlanırken ilginç bir tablo ile karşılaştı. Esnafın ‘vergi yükü düşürülsün’ diyen odaların, esnaftan aidat, harç ve ilan bedeli gibi adlar altında esnafın ödediği vergiden daha çok para aldığı belirlendi. Bunun üzerine, aidatların düşürülmesi için çalışma başlatıldı. Odaların yüksek aidatlarını mercek altına alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, esnafların bağlı oldukları odalara ödedikleri ücretleri araştırdı. Yapılan araştırmada, 2009 yılında kalkınmada öncelikli yöreler dışında kalan illerde, esnaf ve sanatkarlar tarafından odalara, ilk kayıtta 142 lira, kayıt sildirmede 31 lira, tadilde 58 lira harç ve ilan bedeli ödendiği belirlendi. Aynı illerde, esnaflardan 67 lira ile 167 lira arasında kayıt ücreti alındığı tespit edildi. Böylece bir esnaftan, bir yılda ilan harç ve kayıt ücreti olarak alınan ücretin 309 lirayı bulduğu saptandı.

YILDA 350 LİRA ALIYORLAR


Defter ve tastik gibi adlar altında alınan ücretlerle birlikte bazı illerde esnaf odalarına ödenen ücretin 350 lirayı bulduğu tespit edildi. Aynı araştırma kapsamında, esnafın devlete ödediği vergiler de araştırıldı. Yapılan araştırmada Türkiye genelinde kayıtlı olarak yaklaşık 1.9 milyon esnaf ve sanatkarın faaliyet gösterdiği belirlendi. Bunun 739 bininin basit usulde vergi mükellefi olduğu ve yıllık 330 lira, aylık ise 28 lira vergi ödediği belirlendi. Buna göre bazı illerde, esnafların devlete ödediği vergi, odalara ödenen ücretlerin gerisinde kalıyor.

Aidattan 23 bin oda yöneticisine maaş

Sanayi Bakanlığı, esnaflardan değişik adlar altında toplanan ücretlerin nerelerde kullanıldığını da araştırdı. Bu çerçevede yapılan araştırmada, elde edilen gelirlerin büyük kısmının esnaf odalarının yönetiminde görevli kişilere yapılan ödemelere aktarıldığı saptandı. Araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 3 bin 125 esnaf odası bulunuyor. Bu odalarda toplam 23 bin 72 kişi yönetim kurulu üyesi, 9 bin 372 kişi de denetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Yönetim kurulu üyelerine yıllık tahmini 107 milyon lira, denetim kurulu üyelerine de yıllık 30 milyon lira ‘ücret ve huzur hakkı’ ödeniyor.

http://www.stargazete.com/ekonomi/esnafin-oda-aidati-devlete...