Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım indirimine sınır mı getiriliyor? PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2010

Duyumlarımıza göre şu günlerde yeni bir torba kanun Meclis gündemine getirilecek ve tartışılmaya başlanacak. Duyduğumuza göre, bu tasarıda yatırım indirimi kullanımına yine sınırlama getiriliyor ve yine kazanılmış hakkın ihlali anlamına gelebilecek bir düzenleme amaçlanıyor.

Yatırım İndirimi meselesi nedir?


Bilindiği üzere 2006 yılında çıkarılan bir kanunla yatırım indirimi müessesesi kaldırılmış, mevcut yatırım indirimi stoklarına üç yıllık bir süre verilmiş, bu sürede (2006-2008) indirilemeyen yatırım indirimlerinin bir daha indirilemeyeceği belirtilmişti.

Bu düzenlemedeki kazanılmış hakkın ihlali anlamına gelen üç yıllık sınırlamanın Anayasaya aykırı olduğu iddia edilmiş, Anayasa Mahkemesi bu iddiaları yerinde görerek, kazanılmış hakkın ihlali anlamına gelen üç yıllık sınırlamaya ilişkin düzenlemeyi Ocak 2010'da Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayınlanan kararıyla iptal etmişti.

Şimdi bu konuda, yine kazanılmış hakların sınırlaması anlamına gelecek yeni bir yasa önerisinin Meclis gündemine taşınacağını duyuyoruz.

Getirilmesi tartışılan sınırlama nedir?


Değerli Dünya okurları, yatırım indirimi, şirket kazancından, kazancın olduğu dönemde indirilerek kullanılageldi. Düşünülen düzenlemede, kazanç olsa bile sadece %25'lik kısmı için bu indirimden yararlanabilme imkanı getirilmesi planlanıyor. Bu yolla stok, kullanılamamış yatırım indirimi tutarları örneğin normalde bu yıl tamamı kullanılabilecekken dört yılda kullanılabilecek.

2009 da ne oldu?

Mali idare yatırım indirimi konusundaki Anayasa Mahkemesi kararının 2009 yılından sonra, Ocak 2010'da yayınlanmış olduğu gerekçesi ile, mükellefleri 2009 son geçici vergi ve 2009 Kurumlar Vergisi beyanında yatırım indiriminden yararlandırmadı.

Bir kısım mükellefler bu yaklaşım çerçevesinde hareket edip hiç bir şey yapmadılar.

Bazı mükellefler ihtirazı kayıtla beyanda bulunup konuyu yargıya götürürken, bazı mükellefler Mali İdare'nin yaklaşımını hukuka aykırı bulup yatırım indirimlerini kullandılar.

Bu günlerde Mali İdarenin yaklaşımına rağmen yatırım indiriminden yararlanan şirketlere cezalı tarhiyatlar yapılmaya hazırlanılıyor.

Dolayısıyla, 2009 yılı Kurumlar Vergisi beyan dönemi ile ilgili olarak yatırım indiriminden yararlanan tüm şirketler konuyu yargıya taşıyacaklar.

Şimdi ne yapılmak isteniyor?


Değerli okurlar, duyumlarımızın yanlış çıkmasını diliyoruz. Ama duyduklarımız doğru ise Mali İdarenin kazanılmış hakkın Anayasaya aykırı bir şekilde sınırlanması anlamına gelecek yeni bir düzenleme önerisi hazırladığı anlaşılıyor.

Değerli okurlar, adeta yatırımcının cezalandırılmaya çalışıldığı böylesi bir yaklaşımın hukuki olamayacağı düşüncesindeyiz.

Neresi anayasaya aykırı?

Böyle bir düzenleme yapılırsa, önceki düzenlemenin iptal gerekçesi ne ise aynı gerekçelerle yapılması düşünülen düzenleme iptal edilir.

Başta "kazanılmış hakkın ihlali" ve "Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamaya çalışılması" olmak üzere birçok anayasal ilkeye aykırılık söz konusu.

Sonuç

İnşallah böyle bir tasarı yoktur. Böyle bir tasarı varsa da hükümet tasarısı haline getirilmemesi veya Mecliste kabul edilmemiş olmasını diliyorum.

Hukuk güreş minderi değildir. "Yenilen pehlivan güreşe doymaz" hesabı aynı konular tartışma zeminine getirilerek bir çekişme içine girilmemeli. Çekişme içine girilen şirketler yatırım yapsın diye teşvik verilen, Türkiye'yi üretim ve ihracatları ile ayakta tutan payandalar.

Zeki Gündüz

http://www.dunyagazetesi.com.tr/zeki-gunduz_50_0_yazar.html