Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özelgelerde Damga Vergisi PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2010
1. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 7.10.2008 tarih ve 3526 sayılı özelgesi
"Damga Vergisi Kanunu'na ekli 2 sayılı tablonun 5035 sayılı kanunla değişik 23 numaralı fıkrası uyarınca, bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlardan sağlanan kredilerin temini ile bunların geri ödemesi sırasında kredi kuruluşları ile müşteri arasında düzenlenen kâğıtlar ve bu mahiyetteki şerhler (kredi kullanımları hariç) Damga Vergisi'nden istisnadır. Bu itibarla (…) bankası ile (…) Ltd. Şti. arasında düzenlenen "Düzenleme Şeklindeki Ticari İşletme Rehni Sözleşmesi", kullanılan kredinin ayni kredi olmaması yani nakdi veya gayrinakdi kredinin teminatını ya da geri ödemesini teşkil etmek amacıyla düzenlenmiş olması şartıyla Damga Vergisi ve harçtan istisna olacaktır."

2. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 10.4.2009 tarih ve 991 sayılı özelgesi

"Bir kâğıdın Damga Vergisi'ne tabi tutulabilmesi için söz konusu kâğıdın kanun eki 1 sayılı tabloda yer alması ve hukuken tekemmül etmiş ve herhangi bir hususu ispat veya belli edecek nitelik kazanmış ve imzalanmış olması gerekir. Yine Damga Vergisi Kanunu'nun 5. maddesinde de bir nüshadan fazla düzenlenen kâğıtların her nüshası için ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisi ödeneceği düzenlenmiştir. İmzalanmak suretiyle tekemmül eden bir kâğıdın hükmünden yararlanılmaması söz konusu kâğıdın bir husus ispat veya belli edecek bir belge olma vasfını ortadan kaldırmaz. Ayrıca, Damga Vergisi Kanunu'nda ödenmiş olan Damga Vergisi'nin iade edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Özelge talebinde TOKİ tarafından yapılan konut projesi kapsamında (…) Bankası (…) Şubesi ile iki nüsha düzenlenmiş sözleşmeden dolayı iki kat Damga Vergisi ödendiği, ancak aynı gün içinde TOKİ ile sözleşme düzenleyenlerin tek nüsha üzerinden Damga Vergisi ödemiş olmalarından dolayı, fazla ödenen Dama Vergisi'nin iade edilip edilemeyeceği sorulmuş ise de ödenen Damga Vergisi'nin iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır."

3. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 28.10.2009 tarih ve 2666 sayılı özelgesi
"İşyeri kira sözleşmesinde, kira bedelinin yanında, kiralayanın elde ettiği kira geliri nedeniyle ödenmesi gereken gelir stopaj vergisine ilişkin tutarın da kiracı tarafından ödeneceği hususuna yer verilmesi halinde, bu tutar kira bedelinin bir unsuru olarak belirlenmiş olacağından, Damga Vergisi matrahının brüt kira tutarı olması, sözleşmede gelir stopaj vergisine ilişkin bir açıklamaya yer verilememesi durumunda ise Damga Vergisi matrahının sözleşmede yer alan kira bedeli olarak dikkate alınması gerekir."

4. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 5.5.2009 tarih ve 934 sayılı özelgesi

"İhale Komisyonu Başkanlığı'na verilen belirli bir değeri içermeyen taahhütname, Damga Vergisi Kanunu'nun 1 sayılı tablosunda yer almadığından Damga Vergisi'ne tabi tutulmaz. Ancak, noter tarafından maktu harca tabi tutulması gerekir."

5. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 9.9.2009 tarih ve 1835 sayılı özelgesi
"Mazbut (…) vakfı adına kayıtlı taşınmaz üzerine yap-işlet-devret modeli ile alışveriş merkezi yapılmak üzere (…) AŞ ile (…) Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında imzalanmış olan sözleşmeye istinaden tanzim edilen Ek Değişiklik Sözleşmesi ile ilgili olarak, Damga Vergisi Kanunu'nun 14/2. maddesinin belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi tutulacağına dair hükmü uyarınca, ilk sözleşmeye uygulanan nispette Damga Vergisi hesaplanması, sözleşmenin taraflarından birinin resmi daire olması nedeniyle tahsil edilmesi gereken verginin tamamının (…) AŞ'den aranılması, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 77. maddesi uyarınca binde 0.90 oranındaki noter harcından muaf tutulması gerekir."

6. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 2.11.2009 tarih ve 1668 sayılı özelgesi

"Damga Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinde tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla berber, ayrı tüzelkişilik ve iktisadilik vasıflarının her ikisine birden haiz olan kuruluşlar, resmi daire olarak kabul edilmez. Bu sebeple (…) Belediyesi Tanzim Satış ve Kum Ocağı İşletmesi, resmi daire olarak kabul edilmediğinden, vergi dairesine vermiş olduğu beyannamelerin Damga Vergisi'ne tabi tutulması gerekir."

SORU: Mart ayında işletmemizde yapılmaya başlanan vergi teftişi nedeniyle 2001 yılında satın aldığımız ve amortisman ayırma süresi 2005 yılında dolan ...

( KB)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...